Za zmanjševanje brezposelnosti med mladimi

Svet vlade za mladino se je danes seznanil z rezultati raziskave Mladina 2010, ki opozarja na zmanjšanje deleža tistih mladih, ki so zaposleni za nedoločen čas. Minister za šolstvo in predsednik sveta Igor Lukšič meni, da se s problemom sooča vsa zahodna civilizacija.

Objavljeno
25. februar 2011 14.27
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Šolski minister Igor Lukšič je za STA povedal, da se dela, zaposlitve in naloge izvajajo na drugačen način kot v času industrijske dobe, delovna mesta pa izginjajo. "Prostori za vstop mladih na trg delovne sile, ki so bili tradicionalno znani, izginjajo. Cela zahodna civilizacija pa tu ne najde stika z realnostjo, z novim načinom produkcije," je pojasnil Lukšič.

Iz raziskave Mladina 2010 izhaja, da je bil v prejšnejm letu delež mladih zaposlenih za nedoločen čas precej nižji kot pred 10 leti, saj se je s približno 50 odstotkov zmanjšal na približno tretjino, piše STA.

Marina Tavčar
, ena izmed avtorjev raziskave, je na današnji seji povedala, so mladi glede na podatke raziskave zaskrbljeni zaradi svojega socialnoekonomskega položaja, ki se ga dobro zavedajo. Tako glede na pričakovanja mladih kot glede na dejanske podatke se je prelom med mladostniško in odraslo dobo premaknil v kasnejšo starost, kar velja tako za odločitev za starševstvo kot za zaposlitev ali odselitev od staršev, besede Tavčarjeve navaja STA.

Izrazito se je povečal delež brezposelnih diplomantov, med ženskami pa bolj kot med moškimi, je po poročanju STA poudarila Tavčarjeva in dodala, da se je pred 10 leti zdelo, da so diplomanti s končanim terciarnim izobraževanjem zavarovani pred brezposelnostjo, vendar temu zdaj ni več tako.

Kot smo že poročali, sta raziskavo Mladina 2010 po naročilu urada za mladino opravili Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru in Interstat. Raziskavo, ki jo je vodil Miran Lavrič, je zajela reprezentativni vzorec 1257 anketirancev v starosti med 15 in 29 leti, dodatno pa so opravili še 20 biografskih intervjujev z značilnimi predstavniki mladih v Sloveniji, še piše STA.