Začasna odredba še ne rešuje ničesar

Šmarška obvoznica: po mnenju razlaščenčevega odvetnika Marjana Feguša razlastitvena odločba državi ne daje posesti.

Objavljeno
09. oktober 2013 14.36
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Šmartno pri Litiji - Okrajno sodišče v Litiji je v tožbi Republike Slovenije zoper Antona Smuka zaradi motenje posesti (1444 kvadratnih metrov) pri gradnji šmarske obvoznice izdalo začasno odredbo, s čimer so razlaščencu, do pravnomočne odločitve sodišča, prepovedali posegati v lastnino države.

Direkcijo republike Slovenije za ceste (Drsc) je pred nedavnim razburil razlaščenec Smuk, ko je s traktorjem in osebnim avtom preprečil nadaljno gradnjo prometnice. Sodišče je pritrdilo državi, da so zaradi tega dejanja lahko ogrožena evropska finančna sredstva, saj mora biti obvoznica zgrajena do decembra leta 2014. Direktor podjetja Trgograd Andrej Poglajen, ki prometnico gradi pravi, da do pravnomočnosti sodbe na zemljišče z delovnimi stroji ne bodo posegali.

Anton Smuk pravi, da zahteva samo pravično odškodnino ali pa nadomestno zemljišče, ter da bo pravico, če bo treba, iskal tudi na evropskem sodišču.

Njegov pravni zastopnik Marjan Feguš je za Delo povedal, da je posest dejansko stanje, ki je pravno zaščitena in zato razlastitvena odločba državi ne more dati posesti. Daje pa ti pravno podlago za lastnino in pravico do tega, da si izposluješ prenos posesti na podlagi pravnomočne odločbe pristojnega sodišča. Torej, vpis lastnine v zemljiško knjigo, kakor se je to zgodilo v primeru razlaščenega Smuka, državi dejansko še ne dovoljuje, da na njej lahko prekopava, država pa se s tem noče sprijazniti, je prepričan Feguš. »S pristojnimi državnimi službami potekajo pogovori, da se ta zadeva reši po pameti in v dogovoru ter v zadovoljstvo vseh,« pravi Feguš, ki bo na začasno odredbo litijskega sodišča ugovarjal v predpisanem roku.