Začasno zadržanje izvajanja aneksa ena

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je na današnjem delovnem srečanju v Ljubljani sklenilo ustavnemu sodišču predlagati, da začasno zadrži izvajanje aneksa ena.

Objavljeno
24. oktober 2009 19.03
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je na današnjem delovnem srečanju v Ljubljani sklenilo ustavnemu sodišču predlagati, da začasno zadrži izvajanje aneksa ena k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2009. Ta aneks je po njihovem opozorilu namreč zmanjšal sredstva za obratovanje ambulant.

Menijo, da je odvzem sredstev s tem aneksom povzročil zmanjšanje možnosti izvajanja in zagotavljanja tistih zdravstvenih storitev, ki jih državljani pričakujejo od izvajalcev, je dejal predsednik združenja Dean Klančič.

Po njegovih besedah želijo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije dokončno opravi izračun sredstev, ki jih bo v letošnjem letu še nakazal izvajalcem. Tako bodo lahko vedeli, s čim lahko računajo do konca leta.

Podpirajo pa tudi možnost, da se z aneksom dva k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2009 razreši položaj in se z njim izniči tisti del aneksa ena, ki je omogočil zmanjšanje sredstev.

Če ne bo pozitivnega sodelovanja z ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bodo Koordinaciji zdravniških organizacij predlagali morebitno ustavitev dela, je opozoril Klančič. Menijo namreč, da morajo o tem povedati svoje mnenje vse zdravniške organizacije.

Klančič je povedal, da naj bi bilo po njihovih izračunih z aneksom ena odvzetih približno osem odstotkov sredstev na letni ravni. Vendar opozarja, da imajo "različne programe v različnih obsegih z različno vsebino". "Dejstvo pa je, da so bili vsi programi že do zdaj podhranjeni. Odvzem sredstev pomeni, da ne uspeš več zagotavljati tistega, kar si s pogodbo podpisal in kar država in državljani pričakujejo od izvajalcev," je še dejal predsednik združenja.

Zasebni zdravniki in zobozdravniki so svoje nezadovoljstvo izrazili že v četrtek, ko so v severovzhodni Sloveniji med 13. in 15. uro opozorilno zaprli ambulante.