Začela se je Kočevska filmska jesen

Kočevje ima prvi kulturni festival - Kočevsko filmsko jesen.

Objavljeno
04. september 2013 19.11
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - S tremi slovenskimi celovečernimi filmi - Prelomnica, Nebeška vas in Simpatija - se je v mestu ob Rinži začela Kočevska filmska jesen oziroma prvi kulturni festival, ki so ga pripravili v Kreativnem središču Vezenina. Festival, ki vključuje različne kulturne dogodke, se bo zaključil konec novembra.

 

Še danes lahko ob 20. uri v letnem kinu na Rudniškem jezeru ujamete projekcijo filma Nebeška vas režiserja Rudija Urana in jutri projekcijo filma Simpatija v režiji Boštjana Jambreka. Vsem filmom sledijo pogovori z avtorji v Kreativnem središču Vezenina. Vsem trem filmom, ki so bili tudi na lanskem portoroškem festivalu, pa je skupno, da v njih kot režiserji, igralci ali drugi soustvarjalci sodelujejo Kočevarji.


To pa ni slaba popotnica veliki novosti kočevske kulturne scene - festivalu, ki so ga pripravili organizatorji, združeni pod okriljem Kreativnega središča Vezenina: Center za mladinsko kulturo Kočevje, KlopArt, TV Kočevje, OK Založba in KUD Godba.


Festival Kočevska filmska jesen ne bo predstavljala samo filmske produkcije, ampak je njihov namen predvsem izobraževanje, pravi Sašo Koprivec: »Mi nismo samo organizatorji prireditve, naš namen je vzgajanje mladih.« Zato bodo v okviru festivala med 20. septembrom in 21. oktobrom razpisali video razpis KoRaketa, ki bo namenjen dijakom in šolarjem. Ti se bodo lahko predstavili z videi in filmi različnih žanrov v dolžini do dveh minut, strokovna komisija pa bo izbrala in nagradila najboljše.


Organizirali bodo tudi okroglo mizo na temo novih medijskih umetnosti in predavanje Rudija Urana, ki bo vodil tudi delavnico za mlade. S tem pa program Kočevske filmske jeseni še ni izčrpan, saj bodo ponudili tudi razstave - ena prvih bo odprta že ta petek, ko bo Bojan Štefanič predstavil fotografsko razstavo z naslovom Sipine - ter literarni večer in koncerte. Eden prvih bo nastop kantavtorja Žige Bižala.