Začeli s cepljenjem proti raku materničnega vratu

V zasebni ambulanti v Kamniku se je začelo cepljenje deklet s cepivom proti raku na materničnem vratu, ki ga je komendskim šolarkam v osmem in devetem razredu osnovne šole brezplačno zagotovila občina Komenda.

Objavljeno
09. januar 2007 15.06
Cepljenje proti HPV
Komenda - V zasebni ambulanti v Kamniku se je danes popoldne začelo cepljenje deklet s cepivom proti raku na materničnem vratu, ki ga je komendskim šolarkam v osmem in devetem razredu osnovne šole brezplačno zagotovila občina Komenda. Najprej bo cepljenih 15 deklet, ki so jih starši napisali na prvo listo za cepljenje. Kasneje pa so se za cepljenje prijavile tudi skoraj vse ostale osmošolke in devetošolke iz Komende, ki jih bodo cepili takoj, ko bodo prejeli cepivo.

Kot je povedala direktorica komendske občinske uprave Majda Ravnikar, je za cepljenje prijavljenih že 40 od 44 komendskih deklet, ki zaključujejo osnovno šolo. Ena izmed preostalih štirih se ne bo cepila zaradi alergije na cepiva, medtem ko bodo vse tri predvidoma tudi oddale prijavo. Ko bo pediatrinja zbrala še vse te prijave, bo glede na njihovo število naročila cepivo. Nanj je potrebno čakati približno dva tedna, nato pa bo organizirano cepljenje še teh deklet.

Poteza občine Komenda, ki seje kot prva v Sloveniji odločila svojim šolarkam ponuditi brezplačno cepljenje z novim cepivom proti raku materničnega vratu, je doživela zelo dober odziv ne le med dekleti, ki končujejo osnovno šolo, in njihovimi starši, temveč tudi med predstavniki lokalnih oblasti v ostalih slovenskih občinah. Nekatere, med njimi je tudi občina Bohinj, so že sprejele pobude svetnikov, da v proračunu zagotovijo denar za cepljenje. Številne občine, med njimi tudi kranjska, pa bodo o tem po preučitvi stroškov še razpravljale.

Kot je znano, raka na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slovenkami, povzroča človeški virus papiloma (HPV), dodatni dejavniki tveganja pa so zgodnji spolni odnosi, pogosto menjavanje spolnih partnerjev, kajenje, alkohol in stres. Okužba z omenjenim virusom, ki se najhitreje prenaša pri spolnih odnosih s kože na kožo, je zelo pogosta, saj se več kot polovica spolno aktivnih žensk vsaj enkrat v življenju okuži z njim, vendar v večini primerov okužba v največ dveh letih izzveni.

Pri približno desetih odstotkih okuženih z virusom pa preide v dolgotrajno okužbo, ki lahko nato v desetih do 15 letih vodi do razvoja rakavih celic. Tako v Sloveniji letno za rakom na materničnem vratu zboli okrog 200 žensk, od katerih jih kar četrtina umre, medtem ko v svetu za omenjeno obliko raka vsako leto umre okrog 300.000 žensk. Najpogosteje ta oblika raka prizadene zlasti ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic.