Začeli s konkretno obnovo pogorele kočevske šole

Kočevje - Stavba srednje šole Kočevje, ki je decembra lani pogorela, je z včerajšnjim dnem postala gradbišče.

Objavljeno
16. maj 2013 15.09
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Na dobrodelnem koncertu za šolo, ki je bilo prav tako včeraj, so v Kočevju prvič predstavili idejno zasnovo pogorele zgradbe. »Idejno zasnovo, ki se bo v določenih segmentih še spreminjala, so prilagodili statiki zgradbe,« pravi Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje.

Problem statike so rešili s spremenjenim tlorisom zgradbe, saj bodo nadstrešek, nekdanji upravni del stavbe in del vhoda ter avle - porušili. Stavba bo kvadraste oblike, vendar bo v njej še vedno 2500 kvadratnih metrov. Upravni prostori bodo v prvem nadstropju, tako kot tudi vseh deset učilnic. V primerjavi s prejšnjo zasnovo šole bo velika pridobitev svetloba v večnamenski dvorani, podobno pa bo tudi sredi avle, pri freski Andreja Trobentarja. V pritličju bo razdelilna kuhinja in delavnice za mizarje, občina Kočevje pa bo pridobila prostor za še eno igralnico vrtčevske enote Brlogec.

 

Rok za dokončanje malce prestavili


Izvajalec, podjetje CGP, ne bo, tako kot je bilo načrtovano ob aprilskem podpisu pogodbe, del končal do 8. septembra. Rok so prestavili na konec oktobra, ko bodo obnovljeni tudi prostori za delavnice. V drugi polovici novembra načrtujejo pridobiti uporabno dovoljenje. »Obnova bo trajala dva meseca več, kot smo prvotno načrtovali, vendar smo ugotavljali, da je to modra odločitev, ker bo stavba zato narejena kvalitetneje,« pravi Meta Kamšek.


Izdelava projektne dokumentacije in izvedba gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, ki jih bo opravilo podjetje CGP, je po pogodbi vredno 2,1 milijona evrov. Objavljen bo še razpis v vrednosti okoli 400.000 evrov za opremo učilnic, delavnico in razdelilno kuhinjo.


Z novo šolsko delavnico, upajo, bodo v program mizar privabili več dijakov. Letos je vpis boren, saj se bodo po sedanjih podatkih v prvi letnik programa mizar vpisali vsega štirje učenci. Sicer imajo na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje 47 prijav za gimnazijski program, kar bosta verjetno dva polna oddelka, 13 učencev se je prijavilo za program prodajalec in 15 za program ekonomist. Kako bo obiskan program 3+2 še ni znano.

 

Letos le štirje mizarji?


»Poskušali smo narediti vse, da bi se k nam vpisalo več bodočih mizarjev, a je problem tudi v tem, da so sedanje generacije maloštevilne,« pravi Meta Kamšek. Kljub temu poskušajo s prenovo odprtega dela predmetnika posodobiti program za mizarje, tako da bo bil zanimivejši. Po pogovorih z dijaki in učitelji te dni pripravljajo srečanje z gospodarstveniki. »Na šoli potrebujemo podatke, kaj naj ti naši lesarji znajo, tako da bomo program dopolnili. Želimo, da postane atraktiven za mlade v tem okolju, kjer je lesa v izobilju,« pravi sogovornica.