Začeli košnjo zaraščajočih se travnikov

V Krajinskem parku Goričko bodo letos pokosili 60 hektarov zaraščajočih se travnikov, da bi obnovili življenjska okolja ogroženih živali.

Objavljeno
05. junij 2015 16.29
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Dolenci õ Danes, na svetovni dan varstva okolja, so v Budincih na Goričkem izbrani izvajalci Komunale Šalovci začeli košnjo izbranih zaraščajočih se travnikov, ki jih je po Goričkem sicer vedno več. Tako se je tudi v naravi začel uresničevati projekt upravljanja ekstenzivnih travnikov na območju Nature 2000 na Goričkem, za katerega so dobili denar iz norveškega mehanizma EGP − enotni gospodarski prostor.

V okviru projekta bodo pokosili travo, posekali grmovje in mlado drevje ter tako obnovili 60 hektarov opuščenih travnikov, ki so tačas slabo ohranjeni in ne nudijo več primernega zatočišča običajnim travniškim živalskim vrstam, predvsem pticam in metuljem. Ukrep bodo izvajali na 320 različnih parcelah predvsem zasebnih lastnikov, ki so se s tem strinjali, v osmih občinah na Goričkem.

Z ukrepom, ki bo trajal samo letos in ga bodo po besedah v. d. direktorice Krajinskega parka Goričko Stanke Dešnik na neki način nadaljevali tudi v prihodnjih letih, bodo izboljšali življenjski prostor za ptice smrdokavro, bičjo trstnico, prepelico in rjavega srakoperja ter za metulje temnega in strašničnega mravljiščarja ter travniškega postavneža.