Začeli so izkoriščati plinsko vrtino PG-10 na Petišovskem polju

Plin bosta Geoenergo in Ascent Slovenia dobavljala lokalnim porabnikom.

Objavljeno
13. april 2017 20.31
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava − Iz Petrolove mešane družbe Geoenergo, ki je nosilec koncesije za izkoriščanje plina v Murski depresiji, so včeraj sporočili, da so skupaj s partnersko družbo Ascent Slovenia v proizvodnjo vključili prvo od dveh novih plinskih vrtin, vrtino PG-10. Obe vrtini sta v preteklosti dvigali veliko prahu zaradi metode hidravličnega drobljenja kamnin. Za zdaj bo proizvodnja namenjena samo lokalnim porabnikom in zato vrtina ne bo delovala s polno zmogljivostjo.

Lokalnih odjemalcev pa je premalo, da bi lahko vrtino PG-10 izkoriščali v polni meri, ob njej pa še drugo vrtino PG-11a, ki jo nameravajo zagnati kmalu. Zato si bodo še naprej prizadevali za to, da bi čim prej mogočili pošiljanje nerafiniranega surovega plina hrvaški Ini, ki bi plin čistila zanje. Sami namreč še vedno nimajo primernih zmogljivosti za procesiranje surovega plina, ker še vedno nimajo okoljevarstvenega dovoljenja za gradnjo centralne plinske postaje v Petišovcih. 

Kot smo poročali lani, je okoljevarstveno dovoljenje Arsa za petišovsko plinsko postajo po pritožbi Slovenskega E-foruma preklicalo upravno sodišče. Takrat so v Petrol Geotermu, ki naj bi zgradil plinsko postajo, in v Geoenergu zatrjevali, da je dovoljenje preklicano samo zaradi proceduralnih napak in da ga bodo kmalu spet poskušali pridobiti. A od takrat je minilo skoraj leto dni, okoljevarstvenega dovoljenja pa lendavski plinarji še vedno nimajo. Pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za plinsko postajo še vedno ostaja primarni cilj projektnih partnerjev Geoenerga in Ascenta Slovenia, so sporočili včeraj. »Le postavitev slednje bo namreč omogočila dobavo plina v nacionalno prenosno plinsko omrežje, kar bo imelo pozitivne posledice tako za lokalno kot tudi za državno gospodarstvo, saj bomo dosegali višjo dodano vrednost pri prodaji plina, obenem pa bo povečana proizvodnja zemeljskega plina v severovzhodni Sloveniji pripomogla k večji energetski neodvisnosti države.«

Toda ponovno pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja morda poteka tako dolgo zaradi razloga, ki so ga lansko leto navajali v Slovenskem E-forumu: takrat je namreč njihov predsednik Gorazd Marinček dejal, da pri preklicu okoljevarstvenega dovoljenja ni šlo samo za formalne, postopkovne razloge, ampak »je iz odločbe upravnega sodišča mogoče razbrati, da je Arso pri odločitvi za izdajo dovoljenja uporabil napačen predpis. V ponovnem postopku bo tako treba upoštevati prave predpise, ki prinašajo tudi drugačne pogoje in merila za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. To torej ne bo samo popravljanje formalne napake.« Na naše vprašanje, kako daleč je ponovno pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja za petišovsko plinsko postajo, nam iz Geoenerga včeraj do oddaje članka še niso odgovorili.