Začeli so se evropski dnevi kulturne dediščine

V tednu dni v 70 krajih 140 dogodkov, na evropski ravni bo sodelovalo 50 držav, 6000 mest in 30.000 kulturnih spomenikov.

Objavljeno
22. september 2012 22.34
Bl. M., Tolmin
Bl. M., Tolmin

Idrija – S kljukanjem na šino, zvočnim pozivom idrijskih rudarjev na delo, so se danes na tamkajšnjem mestnem trgu simbolično začeli dnevi evropske kulturne dediščine, ki bodo po Sloveniji in Evropi trajali še ves prihodnji teden.

Zavod za varstvo kulturne dediščine letos ni imel težkega dela, ko je izbiral gostitelja otvoritvenega dne, saj je Unesco junija Idrijo skupaj s španskim Almadenom uvrstil na seznam svetovne dediščine.

»Zdaj lahko zares vidimo, kakšno bogastvo se je v 500 letih nabralo v tej kotlini. Lahko smo ponosni, saj nam je priznanje izrazil ves svet,« je dejal župan Bojan Sever.

Najstarejše slovensko rudarsko mesto bo sicer zgolj eden izmed 70 krajev po Sloveniji, ki se pridružujejo najbolj množični akciji Sveta Evrope in evropske komisije.

Pri nas se bo zvrstilo 140 dogodkov, v akciji stare celine pa se bo povezalo 50 držav, 6000 mest in 30.000 kulturnih spomenikov, ki jih na leto obišče približno 20 milijonov ljudi.

Evropski kulturni dnevi letos potekajo pod geslom Izkušnja dediščine, zato se je danes v Idriji v duhu medgeneracijskega povezovanja predstavilo nič manj kot 400 ustvarjalcev in predstavnikov 54 ustanov in društev. Uradna otvoritvena slovesnost je sicer potekala popoldne na gradu Gewerkenegg z razstavo Idrija – zibelka naravoslovja.