Začenja se eden največjih muslimanskih praznikov

Za muslimane se danes začenja ramadanski bajram, ki je eden največjih muslimanskih praznikov. Osrednja bajramska slovesnost pri nas bo potekala v ljubljanski športni dvorani Tivoli.

Objavljeno
20. september 2009 10.39
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Za muslimane v Sloveniji se danes, ob koncu postnega meseca ramadana, začenja ramadanski bajram, ki je eden največjih muslimanskih praznikov in bo trajal do torka. Osrednja bajramska slovesnost pri nas bo potekala v ljubljanski športni dvorani Tivoli z začetkom ob 7.26, so sporočili z Islamske skupnosti v Sloveniji.

Program slovesnosti v Ljubljani se bo sicer začel že ob 6. uri, bajramsko molitev pa bo vodil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti tudi nagovoril zbrane vernike.


Islamska skupnost bajramske slovesnosti pripravlja še v 16 drugih krajih po Sloveniji, in sicer v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Slovenj Gradcu.


"Čas ramadana je bil čas našega intenzivnega družinskega in prijateljskega druženja ob posebnih večerjah in molitvah. Post nas je vzgajal, da se zavedamo človeških potreb, zavedajoč se dejstva, da na svetu, tudi med nami, obstaja mnogo ljudi, ki potrebujejo našo materialno pomoč ali prijazno besedo," so zapisali v Islamski skupnosti.


Čas bajrama pa je po njihovih navedbah "priložnost, da svoje veselje in radost delimo s svojo družino, sorodniki, prijatelji, sosedi in širšo skupnostjo". Muslimani se v svetem mesecu spominjajo razodetja Korana poslancu Mohamedu. V tem času se verniki od zore do sončnega zahoda odpovedujejo hrani, pijači, kajenju, spolnim odnosom, vsem grdim besedam in mislim.