Začenja se gradnja medicinske fakultete v Mariboru

Danes je bila podpisana pogodba o izvedbi del, stroji pa naj bi na desnem bregu Drave zabrneli v dveh tednih.

Objavljeno
08. junij 2011 14.27
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Maribor - Predstavniki Univerze v Mariboru in izbranih gradbenih podjetij Begrad in Granit so po številnih zapletih danes vendarle podpisali pogodbo o izvedbi gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del.

»Veseli smo, ker smo prišli do konca te triletne bitke in ker smo dobili v teh kriznih časih za slovensko gradbeništvo priložnost, da preživimo,« je ob podpisu povedal generalni direktor Granita iz Slovenske Bistrice Peter Kosi. Po njegovih besedah je projekt zelo zahteven, a ne dvomi, da ga bo mogoče končati v predvidenih dvajsetih mesecih, poroča STA.

Univerza v Mariboru je za izvajalca gradnje nove fakultete v preteklosti večkrat izbrala konzorcij s poslovodečim partnerjem Meteorit, naveza Begrad-Granit pa je vselej uspela s pritožbo na državni revizijski komisiji. Na začetku februarja je univerza predala vodenje postopka medicinski fakulteti, ki je za graditelja izbrala Begrad-Granit, ki je bil po prvotnem razpisu uvrščen na drugo mesto. Na to odločitev sta se pritožila Meteorit in Primorje, a je državna revizijska komisija njuno pritožbo zavrnila.

Krajnc: Na mestu smo stali dve leti in pol

Dekan fakultete Ivan Krajnc je poudaril, da bodo lahko s pridobitvijo svojih prostorov močno izboljšali kakovost študija in povečali vpis študentov. Izpostavil je, da so vse postopke, ki bi omogočili novogradnjo, zaključili že leta 2008, nato pa stali na mestu dve leti in pol. Za zamudo krivi prejšnje vodstvo univerze, »pričkanje med gradbinci« in zakonodajo, ki to omogoča.

Projekt novogradnje medicinske fakultete je skupaj z davkom vreden 39,8 milijona evrov, od tega naj bi 25 milijonov prišlo iz evropskih sredstev, ostalo pa naj bi zagotovila država.