Začenja se jesenski rok mature

S pisnim izpitom iz materinščine se začenja jesenski rok splošne in poklicne mature, ki se bo končal 2. oziroma 3. septembra. Z rezultati bodo seznanjeni najkasneje do 16. septembra.

Objavljeno
24. avgust 2009 09.03
Dijaki bodo odslej upravičeni do enega plačanega obroka dnevno.
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - S pisnim izpitom iz materinščine se danes začenja jesenski rok splošne in poklicne mature. Kandidati bodo z ustnimi izpiti splošno maturo zaključili 2. septembra, tisti, ki bodo opravljali poklicno maturo, pa dan kasneje. Kandidati bodo z uspehom na poklicni maturi seznanjeni že 7. septembra, dober teden dni pred kandidati za splošno maturo.

Slednji bodo s svojim uspehom na maturi tako seznanjeni 16. septembra, od 24. septembra do 9. oktobra pa bodo možni vpogledi v izpitno dokumentacijo.

 

V spomladanskem roku je splošno maturo sicer opravilo 84 odstotkov od 9221 kandidatov. Med temi je bilo 7889 gimnazijcev, od katerih je bilo 91,82 odstotkov uspešnih. 379 kandidatov je doseglo 30 točk ali več, največje možno število točk pa je doseglo 33 kandidatov.

 

Naknadno je na podlagi ugovora svojo oceno izboljšalo 174 kandidatov pri 201 izpitu, od teh pa je 32 kandidatov po pozitivno rešenem ugovoru opravilo splošno maturo. Prejšnji teden pa je državna komisija za splošno maturo obravnavala preostale pritožbe kandidatov, od katerih je splošno maturo po pozitivno rešenem ugovoru opravilo še pet kandidatov.

 

Poklicno maturo je v spomladanskem roku opravljajo 9506 kandidatov, med njimi pa jih je bilo uspešnih 8389. 145 jih je doseglo 22 ali 23 točk in je tako dobilo spričevalo s pohvalo.