Začenja se tekmovanje v matematiki Abacus

Zanimive matematične izzive lahko učenci od septembra do aprila rešujejo brez časovnih ali krajevnih omejitev.

Objavljeno
16. september 2013 11.12
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Začenja se mednarodno matematično tekmovanje Abacus, na katerem lahko sodelujejo posamezniki in šole.

Namenjen je šolarjem vseh sposobnosti in dokazuje, da lahko matematično nadarjenost spodbujamo in razvijamo z individualnim pristopom, trajnim spremljanjem in vplivanjem ter izzivalnimi vsebinami različne zahtevnosti, pravijo pobudniki tekmovanja. V Sloveniji je to Zavod za popularizacijo matematike Mathema.

Rok za prijavo na tekmovanje je od septembra 2013 do konca aprila 2014. Tekmovalci bodo na dom vsak mesec prejeli novo nalogo, rešitev pa bodo lahko oddali kadarkoli do konca aprila.

Sodelujejo lahko učenci od 4. do 9. razreda, ki bodo naloge prejemali po elektronski pošti. Rešitve lahko pošljejo na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Tekmovanje, ki ga med drugim podpira Nasa, poteka na dveh ravneh, in sicer na izbirni, ki je brezplačna in državni, ki stane 50 evrov.

Rezultate državnega tekmovanja bodo objavili maja 2014 na spletni strani Abacusa, prikazani pa so tudi v seznamu mednarodnih uvrstitev.

Tekmovanje brez časovnih in krajevnih omejitev

Organizatorica Mateja Budin iz zavoda Mathema pravi, da je tekmovanje Abacus pred leti izbrala zaradi zanimivih izzivov, ki jih učenci lahko rešujejo brez časovnih ali krajevnih omejitev. Ta pristop namreč tekmovalcu omogoča, da se problemu bolje posveti. Obenem ga lahko poglobi z dodatnimi vprašanji.

»Tekmovanje je enako dostopno vsem učencem, ne glede na čas ali kraj bivanja in možnosti prevoza, saj probleme rešujejo doma, ko jim najbolj ustreza.«

Ponujenih odgovorov pri problemih ni, pravi Mateja Budin. »Pomemben je postopek reševanja, pravilno rešena naloga brez postopka namreč ne prinese vseh točk.«

Tekmovanje nudi tudi učenje matematične terminologije v angleškem jeziku, saj učenci prejmejo naloge v angleškem in slovenskem jeziku, dodatno pa tudi angleško-slovenski slovarček matematičnih izrazov.

Projekt Abacus je zasnoval Tividar Divéki leta 1997. Za spodbudo in zgled mu je služil časopis, ki je izhajal pred več kot 100 leti in ki se je posvečal vprašanju nadarjenih šolarjev. Pri njem so sodelovali mnogi nadarjeni študenti fizike, računalništva in matematike, med njimi Edward Teller, Leo Szilard, John von Neumann.