Začenja se tudi gradnja kraka B pomurskega vodovoda

Minister Dejan Židan je s koordinatorji B kraka pomurskega vodovoda včeraj podpisal sofinancerske pogodbe, kar je bil še zadnji pogoj za začetek gradnje

Objavljeno
12. september 2013 10.01
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Tišina, Gornji Petrovci - S simbolično zasaditvijo lopat na trasi bodočega B kraka pomurskega vodovoda v Murskih Črncih v občini Tišina so župani dvanajstih prekmurskih občin včeraj skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje Dejanom Židanom začeli tudi fizično gradnjo tega najtežje pričakovanega kraka novega pomurskega sistema oskrbe s pitno vodo.

Potem namreč, ko je minister Židan včeraj s koordinatorji vodovodnega kraka B podpisal sofinancerske pogodbe, so izbrani izvajalci lahko začeli s predvidoma dve leti trajajočo gradnjo kraka, ki bo oskrboval občine upravne enote Murska Sobota, torej predvsem Goričko.


Začetek gradnje tega kraka se je na koncu nekoliko zavlekel zaradi zapleta v občinskem svetu občine Tišina, ki sprva ni hotel potrditi investicijskega programa. A ker so tišinski svetniki kmalu spremenili svojo odločitev, se bo gradnja vodovoda začela le kakšen mesec pozneje, kot je bilo sprva načrtovano.


V prvi fazi bodo pri kraku B zgradili 131 kilometrov transportnih, primarnih in sekundarnih cevovodov v dvanajstih prekmurskih občinah. Ta krak bo, ko bo zgrajen, z zdravo pitno vodo oskrboval okrog 57.000 prebivalcev, od tega jih bo več kot 10.000 prvič priključenih na javno vodovodno omrežje.

Naložba je vredna 50 milijonov evrov in jo bodo povečini financirali z evropskimi sredstvi. Samo, če bomo v Sloveniji manjkajoče vodovodne sisteme zgradili z javnim denarjem, bomo pitno vodo ohranili kot vsem dostopno javno dobrino, je včeraj dejal minister Dejan Židan.


Krak A, ki bo oskrboval občine upravne enote Lendava, že gradijo, krak C za oskrbo občin na desnem bregu Mure pa naj bi začeli graditi v nekaj tednih.