Začenja se usposabljanje za čiščenje morske obale

Udeleženci bodo tridnevno usposabljanje zaključili z demonstracijo čiščenja z nafto onesnažene obale in zaoljenih ptic.

Objavljeno
21. november 2013 10.52
mpi*SOBOTNA/MNENEJA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Sežana - V sežanski enoti izobraževalnega centra za zaščito in reševanje se danes začenja usposabljanje za čiščenje morske obale in zaoljenih ptic v primeru onesnaženja z nafto in njenimi derivati.

Poglavitni namen usposabljanja je posredovati znanje in praktične izkušnje prostovoljcem, da bi lahko pomagali strokovnim delavcem v primeru onesnaženja obale.

Usposabljanje za okoli 30 udeležencev - predstavnikov vladnih služb, nevladnih in gospodarskih organizacij ter raziskovalnih ustanov, organizirata Uprava RS za zaščito in reševanje ter Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije s podporo več okoljevarstvenih organizacij.

Po teoretičnem delu, ki se začenja danes, bodo udeleženci svoje tridnevno usposabljanje zaključili v soboto z demonstracijo čiščenja z nafto onesnažene obale in zaoljenih ptic na sedežu Službe za varstvo obalnega morja v Kopru, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Razlitje nafte na morju ima lahko velik vpliv na okolje, ljudi, živali ter rastline v morju in na obali. Za hitro in pravilno ukrepanje ob takšnih nesrečah je poleg načrta zaščite in reševanja ob nesrečah na morju treba imeti tudi dobro usposobljene ljudi, da lahko priskočijo na pomoč, pojasnjujejo.

Usposabljanje bo za udeležence sicer brezplačno, saj se financira iz evropskih sredstev.

Usposabljanje je namreč organizirano v okviru projekta POSOW, kar je akronim za Pripravljenost za čiščenje z nafto onesnaženega obalnega pasu in reševanje zaoljenih prostoživečih živali, in s sodelovanjem projekta Life + Simarine - Natura, Vzpostavitev morskih območij Natura 2000 za sredozemskega vranjeka v Sloveniji. Projekt bodo izvedli s pomočjo malteškega centra REMPEC in italijanske organizacije ISPRA.

Cilj projekta POSOW je vzpostaviti sinergijo regionalnega sodelovanja ob onesnaženju morja na Hrvaškem, Cipru, v Franciji, Grčiji, Italiji, Malti, Španiji in Sloveniji.