Začetni zastoji zaradi naglice

V Urgentnem centru Celje združila moči bolnišnica in zdravstveni dom, a spuščata se v tveganje z motnjami

Objavljeno
21. december 2015 18.59
UC Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Vodstvi Splošne bolnišnic Celje (SBC) in Zdravstvenega doma Celje (ZDC) sta se pred otvoritvijo Urgentnega centra Celje (UCC), ki bo vrata odprl 30. decembra, dogovorila, da s skupnimi močmi in osebjem lahko začno sprejemati paciente. Marsikaj so uskladili, ker bo ministrstvo finančna pravila določilo šele prihodnje leta, pa se podajajo na spolzka tla.

Zgradba UCC je uporabno dovoljenje dobila že pred letom ni. Poleti so po skupnem državnem razpisu dobili del mobilne medicinske opreme, SBC pa je sama kupila CT aparat. A ker brez sprva izločenih gradbenih in obrtniških del ter dodatne mobilne opreme UCC ne bi deloval, so po dovoljenju Ministrstvo za zdravje (MZ) šele ta mesec dobili dodatne izvajalce del. Ti bodo v UCC še vsaj dva meseca. »To ne bo oviralo delovanja UCC, bo pa občasno moteče za paciente,« pravi vršilec dolžnosti direktorja SBC Marjan Ferjanc. SBC je MZ zaprosila za preložitev odprtja za dva meseca, a je bila zavrnjena z obrazložitvijo, da se je potrebno rokov držati zaradi evropskih sredstev.

Bo pa UCC že zdaj in v dogovoru z ZDC imel tudi pediatrični urgentni center, kakršne želi po besedah ministrice Milojke Kolar MZ uvesti v vseh urgentnih centrih. Na ministrstvu so pravilnik o delovanju nujne medicinske pomoči posodobili novembra, a finančni del bodo šele v prihodnjih mesecih. Zato je neznank o financiranju veliko. »Tveganje z naše strani je precejšnje, saj država obljubo izpolni ali tudi ne,« razlaga Ferjanc.

Strokovni direktor SBC Franc Vindišar vendarle pravi, da bo UCC velika pridobitev za uporabnike - najprej v Celju, kasneje, ko se dogovorijo z vsemi zdravstvenimi domovi, za vso regijo. Z ZDC so uskladili delovanje dežurnih ekip, administrativni del pa umaknili v sosednje prostore.

»Uvajanje bo po napovedih MZ trajalo pet let, a zdaj pravila ne pravno, ne finančno še niso urejena,« pravi direktorica ZDC Alenka Obrul. Zato bosta ZDC in SBC podpisala pogodbo o skupnem delovanju v UCC, torej tudi dežurstev zdravnikov in nujne medicinske pomoči.

Strokovni direktor ZDC Milan Rajtmajer poudarja, da zdravnikov urgentne medicine primanjkuje. ZDC se bo kljub temu takoj vključil v delo UCC, a zaenkrat z zdravniki družinske medicine. Tudi ti pa preko dneva, ko imajo ambulante v ZDC, v UCC ne bodo mogli sodelovati. »Utopija je, da bo tak sistem deloval brez motenj, a sproti jih bomo odpravljali,« obljublja Rajtmajer.

V ZDC so že zaposlili eno zdravnico, v SBC bodo na UCC z oddelkov prerazporedili 50 medicinskih sester, zdravniki pa bodo iz njihove sedanje urgence. Z zdravniki ZDC pa bo morala SBC skleniti posebne pogodbe.

Kot je ob otvoritvi UCC dejala ministrica Milojka Kolar, pa bo z vzpostavitvijo vseh desetih UC po državi ter s triažo kot vstopno točko zagotovljeno hitrejše razporejanje pacientov glede na nujnost medicinske pomoči ter učinkovitejša zdravstvena storitev.