Zadnja novost: kadilnice bodo večje, a brez strežbe

Končano je medresorsko usklajevanje o vsebini posodobljenega zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki naj bi zagotovil boljšo zaščito kadilcev in nekadilcev.

Objavljeno
29. marec 2007 08.00
Ljubljana – Medresorsko usklajevanje o vsebini posodobljenega zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki naj bi zagotovil boljšo zaščito kadilcev in nekadilcev pred dokazano škodljivostjo tobačnega dima, je končano. Včeraj je po uskladitvi zadnjih podrobnosti prešel v obravnavo vlade, kar pomeni, da se utegne znajti na vladni seji, ki bo čez teden dni. Edina, a ne zanemarljiva vsebinska sprememba, vgrajena v zakon po zadnjih usklajevanjih, prinaša večji kadilniški prostor – s prvotnih 10 odstotkov celotnega prostora v lokalu je ta zdaj povečan na 20 odstotkov.

»To je kompromis, ki je še sprejemljiv in ki nikakor ne zmanjšuje možnosti za uresničitev ciljev, zastavljenih s pripravo tega zakona,« je prepričan minister za zdravje Andrej Bručan. Kot je včeraj še povedal za Delo, pa niso želeli popustiti številnim dodatnim predlogom za spremembo zakona, med katerimi je najbolj izstopalo prizadevanje, po katerem naj bi v kadilnicah dovolili kaj več kot zgolj kajenje. »Popuščanje v tej smeri ne bi bilo dopustno,« priznava minister.

Naj spomnimo, da zakon v celoti prepoveduje kajenje v vseh javnih in delovnih prostorih, vključno z lokali, kjer bodo smele biti postavljene zgolj majhne (po novem torej nekoliko večje) kadilnice, v katerih pa osebje gostom ne bo streglo.

Več o tem v četrtkovem tiskanem Delu