Zadnji dan kampanje pred nedeljskim referendumom

Še danes bodo zagovorniki in nasprotniki novele ZZZDR lahko nagovarjali volivce.

Objavljeno
17. december 2015 20.46
Predčasne volitve
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – »Ali ste za to, da se uveljavi novela ZZZDR, ki jo je sprejel državni zbor?« Tako piše na glasovalnih lističih, s katerimi bo več kot 1,7 milijona volilnih upravičencev v nedeljo odločalo, ali smejo imeti istospolni pari enake pravice in dolžnosti kakor partnerstva moškega in ženske.

V nedeljo bo že drugi referendum v dobrih treh letih, na katerem se bodo volivci izrekali o pravicah istospolno usmerjenih. Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) redefinira zakonsko zvezo, ki jo po novem opredeljuje kot z zakonom urejeno življenjsko skupnosti dveh oseb – namesto moža in žene. Če bi obveljala taka definicija, bi se izenačile pravice vseh parov, tudi možnost kandidiranja za posvojitelja.

Proti: odprta vrata homoseksualni vzgoji

»Na referendumu ne gre za pravice odraslih homoseksualnih oseb, saj so te urejene s posebnim zakonom. Odločali bomo o usodi otrok in usodi družinskega življenja večine državljanov,« je strnila pobudnica referenduma Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre! Otrok potrebuje mater in očeta.

»Krivica je, da je starim staršem prepovedano posvojiti vnuke, lahko pa jih dva transseksualca ali homoseksualca. Glas proti je glas proti uvedbi homoseksualne vzgoje v šole, čemur zakon na široko odpira vrata,« je poudarila Metka Zevnik.

Za: pravica otroka biti posvojen v najprimernejše okolje

»Odločamo o zakonu, ki se navezuje izključno na civilno poroko. Omogoča, da bomo v priložnostih in dolžnostih lahko uživali vsi. Pravice le delimo in širimo na vse, kar ne spreminja naših pravic,« je dejala Nika Kovač iz kampanje Čas je za, ki podpira enakopravnost. »Zakon niti ne posega v šolski sistem niti ne more nobena črka na papirju ukiniti spola, materinstva in očetovstva,« je prepričana Nika Kovač. Zakon nobenemu odraslemu ne daje pravice do posvojitve, saj je le pravica otroka, da je posvojen v najprimernejše okolje.

Ob 10. uri objavljajo članek Fotkam, a ne gledam, lajkam, a ne delujem