Zadnji dan za pripombe

Danes je zadnji dan za oddajo pripomb k predlogu novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Popolna prepoved kajenja v vseh javnih in delovnih prostorih.

Objavljeno
28. januar 2007 10.46
Kajenje je eden največjih javnozdravstvenih problemov
Ljubljana - Danes je zadnji dan za oddajo pripomb k predlogu novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Med najbolj odmevnimi spremembami, ki jih predvideva novela, je popolna prepoved kajenja v vseh javnih in delovnih prostorih, torej za strožje preprečevanje pasivnega kajenja. Novela je v javnosti sprožila veliko zanimanja in razprav, ministrstvo pa je prejelo tudi številne pripombe.

Naj spomnimo, da je ministrstvo predlog t.i. protikadilske novele v javno razpravo poslalo na prvi delovni dan letošnjega leta. Največja novost v predlogu novele je že dolgo napovedovana razširitev prepovedi kajenja v javnih in delovnih prostorih.

Ustrezna opremljenost prostorov

Predlagana novela dopušča kajenje le še v prostorih, kjer zaposleni ne morejo biti izpostavljeni s tobačnim dimom onesnaženemu zraku. Kot izjemo popolni prepovedi kajenja predlog navaja odprte javne in delovne prostore, posebej za kadilce določene hotelske sobe, bivalne prostore v socialnih in drugih varstvenih zavodih, bivalnih skupnostih in zaporih, kadar v njih živijo samo kadilci, ter kadilnice. V slednjih se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi.

Ti prostori pa bodo morali ustrezati tudi določenim tehničnim pogojem. Tako je kadilnica po definiciji iz novele prostor, ki ga lahko lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov določi in posebej uredi izključno za kajenje. Novela pa ohranja že uveljavljeno popolno prepoved kajenja v vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah in mlečnih restavracijah. Zato v teh prostorih tudi kadilnice ne bodo dovoljene.

Kazni tudi za gostince?

Predlog so nekoliko presenetljivo podprli v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije, kjer pa so poudarjali, da mora novela zakona veljati za vse enako - da torej gostinci ne morejo biti kaznovani, če njihovi gostje kljub opozorilom kadijo, ter da označbe, da je kajenje prepovedano, niso več potrebne.

Odzval se je tudi predsednik države

Svoje pripombe je posredoval predsednik republike Janez Drnovšek, ki je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Andreju Bručanu zapisal, da bi bilo treba upoštevati dodatne predloge za spremembo zakona, ki so jih v javni razpravi posredovali CINDI Slovenija in druge nevladne organizacije.
Inštitut za varovanje zdravja, organizacija CINDI Slovenija in Slovenska zveza za tobačno kontrolo so med drugim predlagali tudi, da se na vse tobačne izdelke napiše številka svetovalnega telefona CINDI pomoč pri opuščanju kajenja.

Prav tako je organizacija CINDI predlagala prepoved kajenja v osebnih vozilih, v kolikor je kot sopotnik v avtomobilu oseba, ki je mlajša od 18 let, in v okviru odprtih javnih športno-rekreativnih površin in v 50-metrskem pasu okoli vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanov. Zavzeli pa so se tudi za prepoved proizvodnje in prodaje sladkarij, prigrizkov, igrač in drugih predmetov v obliki tobačnih izdelkov, ki otroke po nepotrebnem zavajajo.

Ministrstvo za zdravje je predlog novele v javno obravnavo dalo prvi delovni dan tega leta, 3. januarja.