Zafira je zdaj tudi tourer

Pri nas bo na prodaj od 20. decembra, tedaj bodo znane tudi cene.

Objavljeno
12. november 2011 16.25
Posodobljeno
13. november 2011 10.30
Janez Kovačič
Janez Kovačič

Pisalo se je leto 1999. Nemški Opel je tedaj poslal na trg enoprostorec s sedmimi sedeži – zadnja dva v tretji vrsti sta se zložila v dno. Nič novega, nič revolucionarnega. To so poznali že večji enoprostorci. Med t. i. kompaktnimi enoprostorci pa tega še ni bilo.

Zafira je bila torej prva

Zdaj je nemška tovarna, ki je še vedno v naročju General Motorsa (GM), predstavila novo zafiro z dodatnim imenom tourer. V dolžino se je potegnila tja do 466 centimetrov in je torej občutno daljša. Seveda ima tudi v novi podobi znani Oplov sistem flex7, s čimer označujejo notranjo prilagodljivost, kajti zafira tourer ostaja enoprostorec. V tovarni pravijo, da tistega, kar je po tej strani ponujal prejšnji model, niso zgolj prekopirali, temveč nadgradili. Pomembno je, da je mogoče zadnja sedeža še vedno zložiti v dno, s tem pa se poveča tudi prtljažnik. Če je na krovu le pet sedežev, je na voljo od 710 do 1860 litrov prtljažnega prostora, kar je seveda zelo uporabno. Če je postavljenih vseh sedem, potem je zadaj na voljo skopih 152 litrov. Čarovnije torej ni. Ja pa pohvalno – in seveda nič izvirno –, da je mogoče tri sedeže v drugi vrsti z nekaj preprostimi spremembami spremeniti v dva: srednji je v tem primeru namenjen zajetnemu naslonjalu za roke, levi in desni sedež pa ponujata veliko prostora – kot bi sedeli v bistveno večjem avtomobilu, kot je tale zafira tourer. Lepo!

Novi Oplov kompaktni enoprostorec ima marsikaj

Recimo opel eye, ki je oznaka oziroma ime radarskega sistema, ki za voznika spremlja dogajanje tako zadaj kot spredaj. Sistem pomaga vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo, zmore prepoznati tudi prometne znake. Ko so ga predstavili pri insignii, je deloval zelo pogojno (v lepem vremenu), zdaj to menda ni več ovira in zmore poleg okroglih znakov prepoznati tudi pravokotne. Ampak v to smer se razvijajo zadeve tudi v drugih tovarnah.

Pri nas bo na prodaj od 20. decembra, tedaj bodo znane tudi cene

Na začetku bo zafira tourer na voljo z 2,0-litrskim dizelskim motorjem CDTI v treh izvedbah moči (81, 96 in 121 kW), ki ima vedno zraven sistem start/stop. Bencinska motorja bosta dva, in sicer 1,4-litrski turbo in 1,8-litrski agregat. Ni malo, a tudi ni izjemno veliko.

Zafira tourer se k nam pripelje točno 20. decembra. Tedaj bodo znane tudi cene. In seveda, če ne bodo konkurenčne, bo zafira v novi izvedbi zgolj statist. Zelo preprosto.