Zahteve za spremembo romskega zakona

Predsednik Forumu romskih svetnikov Darko Rudaš je nezadovoljen, ker da predsednik SRS Marjan Drvarič ni na sejo uvrstil spremembe 10. člena zakona o romski skupnosti.

Objavljeno
01. februar 2011 14.18
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Pušča, Grosuplje – Zaradi službene odsotnosti predsednika Sveta romske skupnosti (SRS) Marjana Drvariča je konec tedna odpadel sestanek članov krovne organizacije slovenskih Romov, ki bi po napovedih moral biti v Novem mestu. S predvidenim dnevnim redom pa so v Forumu romskih svetnikov (FRS) nezadovoljni, saj gradiva za letni finančni načrt ter program dela sveta sploh niso prejeli, kar je v nasprotju s poslovnikom.

Predsednik FRS Darko Rudaš je za Delo povedal, da bi proračunsko gradivo vsi člani morali prejeti najmanj teden dni pred sejo, da bi bila mogoča konstruktivna razprava, pojasnilo vodstva SRS, da bodo o vsem seznanjeni na seji, pa se jim zdi nesprejemljivo. »Bojimo se nadaljevanja vsesplošnih mahinacij dominantne skupine Zveze Romov Slovenije (ZRS), ki imajo v SRS dvetretinjsko večino ter politično in finančno prevlado,« opozarja Rudaš.

Iz urada za narodnosti so nam sporočili, da bo država letos za delovanje SRS namenila 121.000 evrov, kar je 15.800 evrov manj kot lani. Denar bodo lahko porabili za stroške dela, materialne stroške, usposabljanja, izvedbo različnih javnih dogodkov in prireditev. Skladno z zakonom o romski skupnosti je 21 članov sveta upravičenih do sejnine v višini 40 evrov bruto (predsednik 130 odstotkov op. p.), pripadajo jim dnevnice, stroški prevoza in v določenih primerih stroški za prenočišče.

Rudaš je nezadovoljen, ker da predsednik SRS Marjan Drvarič ni držal besede in na sejo ni uvrstil spremembe 10. člena zakona o romski skupnosti, čeprav je to napovedal na prvi ustanovitveni seji SRS v začetku januarja v Ljubljani. V Forumu se namreč ne strinjajo s sestavo Sveta romske skupnosti, saj ima v tej organizaciji Zveza Romov Slovenije s 14 člani dvetretinjsko večino, kar jim omogoča samovoljno delovanje brez nadzora. Na drugi strani pa pripada legitimno izvoljenim romskim svetnikom sedem mandatov, ki ne morajo odločati o ničemer, saj so vselej preglasovani. V FRS upajo, da gre pri tem, da te točke predsednik ni uvrstil na dnevni red »zgolj za začasno popuščanje spomina«. Če se predsedniku ta ne bo kmalu povrnil, ga bodo na to morali spomniti. Jožek Horvat Muc je za Delo povedal, da v ZRS še niso razpravljali o zahtevah po spremembi 10. člena zakona o romski skupnosti. Horvat Muc je v svojem imenu in ne v imenu predsednika SRS Drvariča pojasnil, da spremembe 10. člena verjetno ni na dnevnem redu SRS zato, ker je najprej treba izvoliti organe sveta in sprejeti finančni načrt za leto 2011, kasneje pa bodo na vrsto zagotovo prišle tudi druge teme.

Grosupeljski župan Peter Verlič je za jutri sklical sejo občinskega sveta in nanjo pisno povabil tudi romskega svetnika Elka Hudorovca, ki mu občinski svetniki v decembru niso hoteli potrditi mandata, čeprav je bil na decembrskih naknadnih ponovnih volitvah legitimno izvoljen. Upravno sodišče, kamor se Hudorovac pritožil, je ugotovilo, da svetniki niso ravnali prav, zato bo Hudorovac odslej polnopravni član tamkajšnjega občinskega sveta.