Zakaj je golf problem samo v slovenski Istri

Bo moralo sodišče reševati spor glede dogovora o zemljišču za golf v Sečovljah?

Objavljeno
10. april 2013 00.07
Arhiv Golf Zlati grič
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje - Med piransko občino, ministrstvom za kmetijstvo in Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS se zaradi deset let zapletanja z golf igriščem v Sečovljah spet krešejo iskre. Sklad je z občino in družbo Golf Istra sklenil pogodbo o zakupu zemljišč za 30 let in dovolil vknjižbo stavbne pravice, zdaj pa z razpisom išče nove možne zakupnike in niti približno ne razmišlja, da bi odstopil od razpisa.

Razpis še traja in zainteresirani se lahko prijavijo do 30. aprila letos. Toda občina Piran se je odločno odzvala, saj meni, da se nekdo zelo trudi proti (samo) temu golf igrišču. Potem, ko je občina Piran januarja 2010 dobila z ministrstvo za kmetijstvo pozitivno mnenje na okoljsko poročilo in na plan, je manj kot pol leta kasneje (29. junija 2010) ministrstvo za kmetijstvo in okolje izdalo negativno mnenje na iste akte. Na vprašanje, kaj se je spremenilo, nam na občini neuradno povedo: Nič, samo ministra so zamenjali. Na mesto Milana Pogačnika so imenovali Dejana Židana. Samo mesec za tem negativnim mnenjem za golf v Sečovljah, je vlada sprejela državni prostorski načrt (tako pomemben je bil!) za 94 hektarjev veliko golf igrišče Šmartinsko jezero in to na podobno kakovostnih kmetijskih površinah, kot jih imajo v Sečovljah. Za nameček pa investitorjem v golf pri Šmartinskem jezeru ne bo treba nadomeščati porabljenih zemljišč, ker se je medtem, zakonodaja spremenila.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje trdijo, da so junija 2010 izdali negativno mnenje zato, ker občina Piran izbranih nadomestnih kmetijskih zemljišč ni vključila v svoj prostorski akt. Na občini odgovarjajo, da so bili sklepi o nadomestnih zemljiščih, sprejeti na treh občinskih svetih (koprskem, izolskem in piranskem) in da so bili postopki sprejemanja aktov še v teku. Na ministrstvu za kmetijstvo priznavajo tudi, da so na podlagi terenskega ogleda ugotovili, da je bilo zemljišče res v fazi opuščanja in zaraščanja, vendar bi ga bilo mogoče z ustrezno agrotehniko, vzdrževanjem in čiščenjem jarkov, ponovno vzpostaviti za kmetijsko rabo. "V jeseni 2012 je bilo zaraščanje odpravljeno," trdijo na ministrstvu, ki je ocenilo, da bi za melioracije morali v to zemljišče investirati "okoli en milijon evrov". Kmetje, ki so to zemljišče obdelovali, ocenjujejo, da bi potrebovali bistveno več.

Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov pa odgovarjajo, da objavljen razpis, s katerim iščejo nove zakupnike, ne pomeni nujno, da bodo razveljavili pogodbo. Lahko pa bo v pomoč pri odločanju glede smotrnosti spremembe namenske rabe zemljišč. Razveljavitev pogodbe bo toliko lažja zato, ker se sploh še ni začela izvajati in občina ni še plačala nič najemnine za najemno pravico iz zanje sporne pogodbe.

Občina Piran vztraja, da imajo v Sečovljah vknjiženo stavbno in najemno pravico za 30 let, kar onemogoča sklepanje kakršnih koli zakupnih ali drugih razmerij s tretjimi osebami na istem zemljišču. Zato je zahtevala, da mora Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov nemudoma preklicati objavo takšnega zbiranja ponudb za zakup kmetijskih zemljišč.

Sicer pa so v piranski občini prepričani, da so v desetih letih v ta projekt vložili veliko več energije in denarja, kot jih v primeru drugih golf igrišč v državi. Trdijo, da je "varovanje" kmetijskih zemljišč pomembno samo v tem primeru, saj so v istem obdobju brez vidnejših težav, brez nadomestnih zemljišč uredili golf igrišča drugod po državi. Če bi res manjkalo kmetijskih zemljišč, bi jih po vsej državi enako. V resnici je Sloveniji 6383 hektarjev, v treh obmorskih občinah pa 564 hektarjev neobdelanih in zaraščenih skladovih zemljišč.

Bi pa imelo golf igrišče v Istri pomembno prednost pred vsemi drugimi v državi: To bi bilo edino igrišče, na katerem bi lahko (zaradi vremena) igrali vse leto.

* * *

Članek je bil objavljen v tiskanem Delu pod naslovom Samo v slovenski Istri mučijo muke z golfom (Aktualno, 10. aprila 2013, stran 4).