»Zakaj, za vraga, banko zanima, če sem samska?«

Pri NLB in UniCredit podatke o zakonskem stanu zbirajo, Delavska hranilnica jih ne.

Objavljeno
11. november 2011 06.58
Posodobljeno
12. november 2011 06.00
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – »Nedavno sem v banki pri svojem osebnem bančniku spreminjala naslov za prejemanje pošte. Nakar me vpraša, ali se je moj stan kaj spreminjal, češ da sem v sistemu še vedno samska. Presenečena sem mu odgovorila, zakaj ga to zanima. Pojasnil mi je, da imajo takšen sistem in da mi lahko na podlagi tega bolje svetujejo. Kaj, za vraga, banko briga, ali živim na koruzi ali sem poročena? Še malo pa me bodo prosili za številko čevljev in konfekcijsko številko obleke,« nam je potožila bralka.

Ker bralka ni zapisala, pri kateri banki se ji je to zgodilo, smo pri treh naključnih bankah preverili, ali pri njih zbirajo podatke o stanu in zakaj.

Tri banke, dve podatke o stanu zbirata

»Teh podatkov ne zbiramo niti po njih ne sprašujemo,« so nam povedali v Delavski hranilnici. Pri UniCredit banki stranke po stanu sprašujejo, ker je »ta podatek del celovite obravnave stranke, ki na koncu privede do ocene bonitete posamezne stranke«. Pa so ti podatki potrebni za osnovno poslovanje z banko? Po našem mnenju da, pravijo pri UniCredit banki.

V največji banki NLB so povedali, da zbirajo podatke skladno z zakonskimi določili in internimi akti: »Med temi podatki je lahko tudi podatek o stanu, vendar le v primeru, če ga je stranka pripravljena podati, je torej neobvezen. Sicer pa stranko, ki jo bolje poznamo, lahko obravnavamo in ji svetujemo celoviteje in bolj kakovostno.«

 

Bi tudi sami radi predstavili svojo zgodbo? Uporabite spodnji obrazec.