Zaklenite stanovanja, država prihaja!

V tokratnem Delo Magu pišemo o uvedbi davka na nepremičnine in odnosu med državo in domovi državljanov, o domnevno spornem ravnanju okrajnih sodnikov v primerih napačnega parkiranja in Pakistanu, vojni za preživetje.

Objavljeno
25. oktober 2009 20.27
Lu.J.
Lu.J.
Zaklenite stanovanja, država prihaja!

Ustava v 36. členu pravi, da je stanovanje nedotakljivo. Se bo država kot kurji tat pritihotapila vanj in odnesla dragocenosti? Kaže, da nemara bo. Ne samo zaradi ponovnih napovedi o uvedbi davka na nepremičnine, ki ga bo uglasilo množično vrednotenje domov, stavb in drugih objektov, ampak tudi zahtev o prijavah uporabnikov in psov ter obvezni namestitvi merilcev toplote v večstanovanjskih stavbah, ki se skrivajo v pogosto spregledanih podzakonskih aktih. Bržčas smo priča rojstvu novih odnosov med državo in domovi državljanov.

»Jože Pučnik se verjetno obrača v grobu«, bi na to bržkone dejal naš tokratni intervjuvanec, poslanec SDS Jožef Jerovšek.

Je spornim sodbam odklenkalo?

O domnevno spornem ravnanju okrajnih sodnikov, ki lastnikom vozil, za katere mestni redarji ugotovijo, da so jeklenega konjička napačno parkirali, kot po tekočem traku kratijo ustavno zagotovljene pravice, smo pred časom že pisali. Prejšnji mesec je to ugotovilo tudi ustavno sodišče.

V boju proti mestnemu redarstvu in okrajnim sodnikom so državljani običajno nemočni, saj le redkim srečnežem uspe dokazati, da niso storilci prekrška. Sodniki namreč upoštevajo zgolj listinske dokaze, za priče jim je malo mar. Po izrečeni sodbi zakonodaja ne dopušča pritožbe, kar je še en ustavno sporen člen, zato ostane samo pritožba na ustavno sodišče. To pa je pred kratkim že opozorilo, da se z obrobnimi zadevami, kot so kazni za nepravilno parkiranje, ne bo ukvarjalo, saj ima dosti resnejšega dela. Toda dr. Saši Zagorcu, docentu na ljubljanski pravni fakulteti, je uspelo. Morebiti je pomagalo, da je tudi sam strokovnjak za ustavno pravo.

Vojna za preživetje

Pakistanska vojska je pred dobrim tednom po obsežnih pripravah vendarle začela dolgo pričakovano ofenzivo proti talibskim upornikom v nemirni pokrajini Južni Vaziristan na tradicionalno samosvojem severozahodu države. Kljub prednosti, ki jo ena od najmočnejših vojsk na svetu uživa na papirju, je izid njenega tokratnega obračuna z domačimi skrajneži vse prej kot jasen, morebitni poraz vladnih sil, kakor bo mogoče označiti že izostanek njihove odločne zmage, pa bi lahko dolgoročno destabiliziral južnoazijsko jedrsko silo.

Več preberite v Delo Magu