Zakon, ki prinaša in ne odnaša novih delovnih mest

Predstavniki študentskih organizacij in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes v državni zbor prinesli okoli 47.000 podpisov za razpis referenduma proti zakonu o malem delu. Državni zbor mora zdaj v sedmih dneh razpisati datum referenduma.

Objavljeno
11. februar 2011 11.42
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika
Ljubljana - Njegovi pobudniki verjamejo, da bodo poslanci rok določili za začetek ali sredino aprila. Referendum pa zahtevajo, ker je »zakon slab in ker se politiki niso znali pogovarjati z nami, tako druge možnosti kot referendum žal ni«, je ob predaji podpisov izjavil koordinator zbiranja podpisov in vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl. V ZSSS pa so proti malemu delu, ker menijo, da uvaja novo obliko negotovega dela.

Vlada je prepričana, da je referendum nepotreben. Na ministrstvu za delo so znova opozorili, da bo z malim delom zdajšnje študentsko delo, ki ga študentje in dijaki opravljajo brez vsakršnih socialnih pravic, postalo urejena oblika dela. Študentske organizacije »niso dale niti enega samega predloga, kako zakon izboljšati in ga narediti sprejemljivejšega tudi za njih«, se je na izjave pobudnikov odzval namestnik direktorice direktorata za trg dela Zoran Kotolenko. Poudaril je, da je zakon o malem delu dober, v nasprotju s trditvami sindikatov prinaša, ne pa odnaša nova delovna mesta.