Zakon o dohodnini diskriminatoren?

Slovenski državljani, zaposleni v Avstriji vztrajajo, da je načelo obdavčitve po svetovnem dohodku, ki velja v Sloveniji od 1. januarja 2005, zanje krivično.

Objavljeno
11. marec 2007 13.40
Velika množica naših delavcev v Avstriji se je zbrala v telovadnici v Apačah zaradi obveznosti plačevanja dohodnine
Apače - Slovenski državljani, zaposleni v Avstriji vztrajajo, da je načelo obdavčitve po svetovnem dohodku, ki velja v Sloveniji od 1. januarja 2005 in po katerem morajo za plačo iz Avstrije v Sloveniji oddati dohodninsko napoved, zanje krivično, zato zahtevajo spremembo davčnega zakona in ustavitev vseh postopkov, ki jih vodijo zoper njih. Kot so v soboto zvečer sklenili na zborovanju v Apačah, jim mora to vlada pisno zagotoviti do 15. aprila, sicer bodo 17. maja pred slovenskim parlamentom organizirali enega največjih protestnih shodov v Sloveniji.

Višina davka od 100 do 4000 evrov

V športni dvorani v Apačah se je po oceni Apaške civilne iniciative zbralo več kot 2000 ljudi od Prekmurja do Koroške. Zaposleni v Avstriji vztrajajo, da je veljavni zakon o dohodnini, po katerem so dohodki rezidentov obdavčeni v Sloveniji po slovenski davčni lestvici, davčnih olajšavah in davčnih stopnjah, diskriminatoren. Kot je bilo slišati, si je večina brezposelnih sama poiskala delo v Avstriji in s tem pomagala Sloveniji, zdaj pa morajo plačati Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) od nekaj 100 do 4000 evrov davka, kar za nekatere pomeni tudi četrtino letnega zaslužka.

Kot je udeležencem povedal vodja Civilne iniciative Dušan Cvetko, so v desetih mesecih delovanja poslali več kot 60 protestnih pisem državnim ustanovam, izvedli tri akcije državne nepokorščine in od ustavnega sodišča 9. junija 2006 zahtevali presojo davčnega zakona po hitrem postopku. Tako obravnavo je sodišče zavrnilo in bo zahtevo presojalo v rednem postopku.

Pravne možnosti še niso izčrpane

Kljub temu po besedah Cvetka pravne možnosti še niso izčrpane, zato so se povezali z vrhunskima davčnima strokovnjakoma, katerih imen še ne želijo izdati, za pomoč pa so zaprosili tudi strokovnjake iz EU. Kot so napovedali tudi na ministrstvu za finance, so svoje težave v pismih predstavili tudi predsedniku Evropske komisije, nemški kanclerki kot predsedujoči EU, evropskemu varuhu človekovih pravic in evropski komisiji za ekonomsko politiko.

Cvetko je na zborovanju še povedal, da civilna iniciativa zagovarja strpno reševanje zapleta in le svetuje, vsak pa se mora odločiti sam, ali se bo odzval pozivu Durs na pogovor, ker ni oddal dohodninske napovedi. Opozoril jih je tudi, da zakon pač velja in da so kazni od 400 do 1400 evrov, sledi pa jim lahko tudi odvzem imetja in rubež.

V Avstriji dela okoli 15.000 Slovencev

Po podatkih Durs naj bi dohodninsko napoved do konca februarja za leto 2005 oddalo le 906 rezidentov Slovenije, ki so dohodke prejemali v Avstriji. Koliko bi jo moralo oddati, ni znano, po oceni pa dela v Avstriji okrog 15.000 Slovencev.

Rezidente bo pravno zastopala odvetniška družba Čeferin. Udeleženci pa so se razšli razočarani, ker kljub vabilom zaradi službene zadržanosti na zborovanju ni bilo nobenega predstavnika države, na njihove prošnje pa se niso odzivali niti poslanci niti stranke, z izjemo SNS, ki je o plačilih davka rezidentov postavila tudi poslansko vprašanje.