“Zakon o financiranju občin je skladen z ustavo”

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je poudaril, da je zakon o financiranju občin skladen z ustavo in z evropsko listino lokalne samouprave.

Objavljeno
21. december 2006 17.00
Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je letos po zagotovilih ministra Ivana Žagarja opravila vse zastavljene naloge
Ljubljana - Zakon o financiranju občin je skladen z ustavo in z evropsko listino lokalne samouprave, je na današnji novinarski konferenci SLS poudaril minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Prepričan je, da bo zakon zdržal ustavno presojo, ki jo napovedujejo v Mestni občini Ljubljana (MOL). Poudaril je, da ima Ljubljana dodatno neizkoriščeno možnost tudi v zakonu o glavnem mestu, ki ga je treba le še uveljaviti.

Služba za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je imela lani rezerviranih 45 milijonov tolarjev sredstev za projekte MOL, a jih ta ni pokoristila, je izpostavil Žagar. Razlog je po njegovem očitno to, da ni imela dobrih projektov, s katerimi bi jih lahko počrpala. S tem je Žagar odgovoril tudi na očitke ljubljanskih mestnih svetnikov, da bo občina z uveljavitvijo novega sistema financiranja občin izgubila potencial ravno v času, ko je pred resnimi razvojnimi projekti, da mesto Ljubljana izgublja pomembna razvojna sredstva in podobno.

Žagar se bo sestal s predstavniki Mestne občine Ljubljana

Žagar je sicer danes napovedal, da se bodo s predstavniki Mestne občine Ljubljana v petek sestali, da bi se pogovorili o napovedani ustavni presoji. Na sestanku jim namerava predstaviti tudi druge možnosti, ki jih imajo občine za financiranja, na primer črpanje evropskih sredstev, pa tudi zakon o glavnem mestu je po mnenju Žagarja možnost za MOL. Kot pravi, je zakon o glavnem mestu sprejet že nekaj časa, in če bi sam bil na mestu MOL, bi pripravil izhodišča, kaj vse dodatno bremeni Ljubljano kot glavno mesto, in to uporabil kot osnovo za pogajanja.

Konkretnih argumentov, s katerimi bodo izpodbijali pobudo za oceno ustavnosti zakona v službi za lokalno samoupravo, še nimajo pripravljenih, je danes pojasnil Žagar.

Smrdelj: Nova zakonodaja je dobra za večino občin

Robert Smrdelj, župan SLS v Pivki, je ob tem poudaril, da je nova zakonodaja dobra za večino občin. Priznava, da so interesi različni, a večina občin je zadovoljna. Izpostavil je, da ne bodo pridobile le majhne občine, tako bo na primer Mestna občina Maribor pridobila 1,5 milijarde tolarjev, Mestna občina Celje pa 700 milijonov. Izračuni tako kažejo, da bodo največ še vedno pridobile velike občine, saj bo njegova občina na primer z novim zakonom pridobila 64 milijonov tolarjev.

Nov zakon po njegovih besedah občinam daje bistveno večjo kreativnost na področju financ, saj bodo imele občine možnost, da si same skreirajo dodatne prihodke, na primer z določanjem višine nadomestil za stavbna zemljišča oz. kasneje davka na nepremičnine.