Zakon o koncesijah je treba sprejeti čim prej

Minister za zdravje Andrej Bručan je pripravljen še enkrat podaljšati javno razpravo o predlogu zakona o koncesijah v zdravstvu. Minister sicer vztraja, da je skrajni rok za sprejem zakona konec junija letos.

Objavljeno
22. januar 2007 17.58
Andrej Bručan
Ljubljana – Minister za zdravje Andrej Bručan je pripravljen še enkrat podaljšati javno razpravo o predlogu zakona o koncesijah za izvajanje javne službe v zdravstveni in lekarniški dejavnosti in o svobodnih zdravnikih specialistih, je današnjo pobudo na partnerskem svetu komentiral minister. Na današnji novinarski konferenci je poudaril, da podaljšanje javne razprave v nedogled tudi nima smisla, saj je zakon treba sprejeti čim prej.

Kljub morebitnemu podaljšanju javne razprave, sicer ne več kot za 30 dni, pa Bručan vztraja, da je skrajni rok za sprejem zakona konec junija letos. Pozivi LDS k njegovemu odstopu pa se mu zdijo neutemeljeni, saj meni, da dela dobro in da je v svojem mandatu naredil celo več kot kateri njegovi predhodniki.

Znova je zavrnil tudi očitke, ki so jih nanj danes naslovili v poslanski skupini LDS ter v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Neutemeljeni se mu zdijo očitki, da podeljevanje koncesij ogroža javno zdravstvo; poudaril je, da je liberalizacija zdravstvenih storitev nujna, ker je Slovenija članica Evropske unije.

Na današnje očitke LDS je odgovoril, da se je ob snovanju koncesijskega zakona v nasprotju z njihovimi trditvami pogovarjal tako z delodajalci in delojemalci kot tudi s stroko. Očitek, da je zagovarjal vodstvo Kliničnega centra v primeru nepravilnosti pri kliničnem preizkušanju zdravil, minister zavrača in pravi, da nepravilnosti sploh ni bilo.

Zavrnil je tudi očitke o neposredovanju v primeru nezakonitih zavarovanj Prve zdravstvene asistence ter v sporu med lekarnami in Vzajemno. Glede slednjega je med drugim pojasnil, da strokovna komisija na ministrstvu proučuje, ali je sprememba višine provizije, ki jo zavarovalnice plačujejo Vzajemni, potrebna ali ne. Kar se tiče napovedanega navodila o izvajanju zakona o zdravstvenem varstvu o izvajanju izravnalnih shem pa je pojasnil, da bo ta način vsekakor treba urediti, v kaki obliki, pa bodo še videli glede na zakonske možnosti.

Danes je minister med drugim tudi povedal, da bo v torek ali najkasneje v sredo potrjen izbor dobavitelja opreme za Onkološki inštitut. Kot je znano, se je razpis za lizing opreme za nove prostore Onkološkega inštituta zaradi različnih pritožb vlekel še od lanskega leta.

Ponovni pozivi k odstopu ministra

V poslanski skupini LDS so danes ministra Bručana pozvali, naj odstopi. V kolikor pa tega ne bi storil, pozivajo premiera Janeza Janšo, naj ministra odstavi. Minister je namreč po njihovem mnenju v celoti zapravil politični kapital, ki so mu ga ob glasovanju proti interpelaciji pred mesecem dni zaupali koalicijski poslanci, je na današnji novinarski konferenci poudarila poslanka LDS Cveta Zalokar Oražem.

V največji opozicijski stranki še vedno budno spremljajo delo ministra za zdravje. V tem mesecu pa se je pokazalo, da se Bručan iz interpelacije ni nič naučil, nima strategije spreminjanja zdravstvenega sistema, poleg tega ignorira partnerje v zdravstvu, pravi poslanka.

Če so koalicijski poslanci pred mesecem dni ob interpelaciji lahko pogledali stran, je po tem mesecu ministrovega dela skrajni čas, da Bručan odstopi. Janša bi moral razmisliti, ali je zdravstveni resor sploh v pravih rokah, še meni poslanka.

Ob tem je navedla šest točk, ki po prepričanju LDS govorijo v prid njihovi zahtevi. Prva je afera okoli helikopterske nujne medicinske pomoči; te zgodbe se je minister lotil na napačen način, to je brez razpisa. Poleg tega je zavajal celo svojega šefa - premiera Janeza Janšo, da je bil razpis izveden. Zaradi tega se je moral sam premier v javnost opravičiti, ker je ministru verjel na besedo in javno zagotavljal, da je razpis bil.

Med razlogi, zaradi katerih je Bručan "zrel" za odstop, je Zalokar Oražmova navedla še negativno mnenje računskega sodišča za poslovanje Kliničnega centra Ljubljana za leto 2005. Poslanka je spomnila predvsem na kršitve pri javnih naročilih in potrjene nepravilnosti na področju kliničnega preizkušanja zdravil.

Ministru očitajo tudi politično kadrovanje v primeru zavrnitve imenovanja Vladimirja Toplerja za poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec z nekonsistentno utemeljitvijo o lanskih ugotovitvah računskega sodišča, da bolnišnica z izplačevanjem zdravniškega dodatka Toplerju hudo krši načelo dobrega poslovanja. Po tem ključu bi moral minister zamenjati tudi vodstvo Kliničnega centra, je ob tem izpostavila Zalokar Oražmova.

Tudi spor med lekarnami in Vzajemno, ki se vleče že več kot leto dni, je po mnenju LDS zadosten razlog za zamenjavo Bručana. Ta namreč ni ukrepal in je dovolil, da so se stvari tako razplamtele, "kratko" pa bodo na koncu potegnili zavarovanci, je dejala poslanka.

Opozorila je tudi na ministrovo nereagiranje ob njihovih opozorilih med interpelacijo, da Prva zdravstvena asistenca ponuja nezakonita zavarovanja. To je sedaj po besedah Zalokar Oražmove potrdila tudi Agencija za zavarovalni nadzor, ki je prepovedala delovanje te družbe.

Zadnji izmed očitkov Bručanu pa je predlog zakona o koncesijah, ki je sicer nujen, a bi bilo najprej treba pripraviti strategijo na področju javnega zdravstva ter zdravstveno in lekarniško mrežo, na podlagi katerih bi podeljevali koncesije. Ministra kritizirajo tudi zato, ker je zakonski predlog pripravil v ozkem krogu, brez sodelovanja zdravniških institucij ali opozicije, čeprav je med interpelacijo zagotovil, da bo v prihodnje deloval tako.

Vse Bručanove napake se bodo popravljale še leta in leta, pravi poslanka, če Bručana pri njegove "buldožerskem pohodu" ne bo nekdo ustavil. Razmere na področju zdravstva so le še slabše kot pred interpelacijo, minister pa se težav loteva konfliktno in z edinim ciljem razgraditi sedanji zdravstveni sistem, je še sklenila Zalokar Oražmova.

Upokojenci zahtevajo podaljšanje javne razprave o koncesijah

Zveza društev upokojencev Slovenije sicer podpira prizadevanja, da se problematika koncesij pravno celovito uredi z zakonom, vendar meni, da predlagani koncept zakona o koncesijah ne rešuje bistvenih vprašanj, pomembnih za nadaljnji razvoj zdravstva v Sloveniji. Predsednik zveze Vinko Gobec je še posebej poudaril nekorektno obnašanje ministrstva za zdravje pri pripravi zakonodaje, saj je rok za razpravo "nerealen in prekratek". Zato zahtevajo podaljšanje javne razprave za najmanj tri mesece. Kar pa se očitno ne zgodilo, saj so se na današnjem partnerskem svetu predsedniki strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj, dogovorili, da podaljšaji razpravo za mesec dni. Več v novici "Razpravo o koncesijah podaljšali".

Upokojenci ministrstvu očitajo še nestrokoven pristop. Kot je povedal Gobec, bi moralo ministrstvo najprej pripraviti program dolgoročnega razvoja zdravstva, potem zakon o zdravstvu in šele nato zakon o koncesijah. Prav tako bi bilo potrebno na osnovi nalog v zdravstvu opredeliti organiziranost zdravstva in naloge koncesionarjev.

Upokojenci zahtevajo še zagotovitev strokovnega pristopa. Tako bi ugotovili pomanjkljivosti sedanjega delovanja in izboljšanja tega. Potrebno je še postopno uvajanje koncesij, da se dosedanje napake koncesionarjev lahko popravijo, in izvajanje kontrole nad delom koncesionarjev, je še poudaril predsednik zveze.