Zakon o Pomurju sprejemljiv za vse stranke

Dopolnjen predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji bodo poslanci, kot kaže, podprl soglasno. Prekmurju se tako obeta še več sredstev, odpravljena je tudi ustavna neskladnost.

Objavljeno
22. oktober 2009 10.59
Dr. Andrej Horvat
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - V prav vseh poslanskih skupinah so napovedali podporo predlogu zakona o razvojni podpori pomurski regiji, ki ga DZ obravnava po nujnem postopku, veljal pa naj bi v naslednjem šestletnem obdobju. Z njim naj bi spodbudili razvoj podjetništva v Pomurju, predvsem pa zagotovili hitrejše odpiranje novih delovnih mest.

Odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je na seji, ki se je začela v sredo, končala pa danes zgodaj zjutraj, obravnaval in dopolnil predlog zakona, ki ga bo DZ, če bo predlog uvrščen na dnevni red, obravnaval danes v okviru tekoče redne seje.

 

Zakonodajno pravna služba je opozorila na morebitno ustavno spornost zakona, saj da ni sistemsko skladen z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in bi določeni regiji omogočil ekonomske koristi, zaradi katerih bi bile druge regije v diskriminatornem položaju.

 

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat je dejal, da gre za interventni zakon, ne sistemski, in da namerava vlada v zelo kratkem času, tudi s tem zakonom, spremeniti sistem regionalnega razvoja in "z novo regionalno politiko peljati na bolj učinkovit način".


Območja, ki jih po tem zakonu obsega Pomurska regija, so z dopolnilom razširili z občinami Ormož ter Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, ki sta nastali iz občine Ormož. Vse tri občine spadajo pod upravno enoto Ormož in imajo več skupnih projektov v okviru območnega razvojnega programa za Prlekijo. Odbor je tudi povečal predvidena sredstva za program spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije s 30 na 33 milijonov evrov.

Člani odbora so sicer izrazili podporo predlogu zakona. Pri tem pa je Zvonko Černač (SDS) menil, da gre za "popolnoma zgrešen pristop" in za "pokrivanje slabe vesti, ker vlada ni pravočasno ukrepala glede Mure". Po njegovem je večina predvidenih ukrepov (med drugim zagotavljanje pitne vode) že v obstoječih dokumentih, da pa bi bilo treba pospešiti njihov izvajanje. "Žal smo prisiljeni ta zakon podpreti, vendar ocenjujemo, da ne bo prinesel predvidenih učinkov," je dodal.