Zakon o TNP se mora dosledneje izvajati

Za župana Bohinja Franca Kramarja takšno stališče odbora pomeni, da je odbor povozil voljo ljudi.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.51
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica, Ljubljana – Odbor državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje se je ob obravnavi izvajanja zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) na današnji seji seznanil z zahtevo občine Bohinj po izločitvi nekaterih območij občine iz TNP, vendar spremembe zakona vladi ne bodo predlagali.

Predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Dejan Židan je za Delo povedal, da ni problem v zakonu, ampak v njegovem izvajanju. Odbor je obravnaval zakon o TNP kot celoto in ne po posameznih delih, zato se tudi ni posebej posvečal operativnim težavam, na katere opozarjajo v Bohinju, je dejal Židan.

»Razumem proteste Bohinjcev, vendar je težava v tem, da se zakon ne izvaja v celoti.« Napovedal je, da bodo pristojna ministrstva (za kmetijstvo in okolje, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo in prostor) pozvali, naj zakon dosledneje izvajajo. »Z zakonom o TNP so predpisali korenček in palico,« je bil slikovit Židan.

»Palico in omejitve so v Bohinju dobili, korenček pa le na področju kmetijstva, ne pa tudi na drugih področjih.«

Za župana Bohinja Franca Kramarja takšno stališče odbora pomeni, da so »povozili voljo ljudi«, ki so na zborih krajanov s prepričljivo večino podprli predlog za izločitev dela občine iz TNP.

Bohinjci državi zamerijo, ker imajo lastniki gozdov v prvem območju TNP zaradi gozda le obveznosti in nobenih koristi, ker državni prostorski načrt za Vogel še vedno ni narejen, uresničena ni niti zakonska zaveza o selitvi sedeža TNP v Bohinj, območje ob jezeru v Bohinju pa se zaradi določb zakona ne more turistično razvijati.

Ne uresničujejo se tudi zaveze, da bodo prebivalci v TNP deležni tudi dodatnih (finančnih) ugodnosti. Po neuspehu na odboru v državnem zboru zdaj Kramar upe usmerja v ministra za kmetijstvo in okolje. Dogovorili so se za ustanovitev posebne delovne skupine, v kateri bodo predstavniki države in lokalne skupnosti. Župan upa, da bo dosegla premike, čeprav pristojnosti ne bo imela.