Zalarju peticija obsojencev z Doba

Pravosodni minister Aleš Zalar je sprejel peticijo obsojencev, ki prestajajo kazen v zaporu Dob. V njej med drugim zahtevajo, naj predlaga razrešitev direktorja tamkajšnjega zapora Jožeta Podržaja.

Objavljeno
28. avgust 2009 19.20
Zapor na Dobu
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Ljubljana - Obsojenci na Dobu v peticiji Podržaju med drugim pripisujejo krivdo za hudo prostorsko in kadrovsko stisko v zaporu, očitajo mu neukrepanje ob nespoštljivem in nehumanem odnosu strokovnih delavcev v zaporu, ter neučinkovito varovanje pravic obsojencev skozi obstoječe pritožbene postopke.

 

Minister Aleš Zalar je obsojencem že obljubil, da se bo z njimi sestal, še prej se bo posvetoval z varuhinjo človekovih pravic in predsednico okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je pristojna za mesečni nadzor ravnanja z obsojenci.

 

Kot je dejal Zalar, ga zanimajo ugotovitve v zadnjih nadzornih pregledih, kako se obravnavajo pritožbe posameznih obsojencev, ali se kakšna od teh pritožb nanaša tudi na samoupravo in direktorja. Opremljen s temi informacijami bo Zalar, kot je dejal, po poročanju Radija Slovenija šel na Dob in se sestal s skupino obsojencev, ki prosijo za razgovor. Povedal je, da bo ugodil tudi njihovi prošnji, in se sestal brez navzočnosti predstavnikov uprave zaporov. Zalar bo še prej preveril, ali obstajajo pritožbe v zvezi s fantom, ki je pred dnevi storil samomor.

 

Fantovi mami, s katero se je dopoldne srečal, je obljubil, da bo storil vse, da se podrobno raziščejo vse okoliščine samomora in vzroki, ki so do njega pripeljali.

 

Pravosodni minister Aleš Zalar sicer nima formalnih pristojnosti za Podržajevo razrešitev. To bi lahko storil le direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole, ki pa je v zvezi s tem pred dvema dnevoma dejal, da "dokler sem jaz pristojen, ne obsojenci ne zaposleni ne bodo menjavali direktorja."