Zamenjajte ga, drugače ga bo koalicija

Koalicijske stranke očitajo Mariniču, da še vedno ni ustrezno pojasnil, kako je opravljal izpit iz nemškega jezika, zaradi česar je bila zoper njega vložena kazenska ovadba.

Objavljeno
24. oktober 2009 10.26
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Poslanec SDS Branko Marinič, ki vodi komisijo državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije, ne ustreza moralno-etičnim standardom, ki jih visoko ceni tudi SDS, zato so se vse štiri koalicijske stranke (SD, Zares, Desus in LDS) včeraj dogovorile za skupni poziv in ga naslovile na največjo opozicijsko stranko, da na čelo komisije postavi drugega poslanca. Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je pojasnila, da Marinič ne uživa več zaupanja ne poslancev ne javnosti.

Na včerajšnjem sestanku koalicijskih strank so se dogovorili, da bodo na naslednji seji kolegija državnega zbora predlagali zamenjavo Branka Mariniča. »Poslanec Marinič krni ugled parlamenta in funkcijo parlamentarcev. Predlagamo, da zamenjavo izpelje Mariničeva stranka SDS,« je izjavila vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem.

Koalicijske stranke očitajo Mariniču, da še vedno ni ustrezno pojasnil, kako je opravljal izpit iz nemškega jezika, zaradi česar je bila zoper njega vložena kazenska ovadba. Primer neplačevanja računov za poslansko stanovanje, ko je bil dolžan več kot 2000 evrov, pa je v sramoto vsem poslancem, je dodala Cveta Zalokar Oražem, »ker se je izvijal tako, da nas je lahko v državnem zboru vse sram«.

Kot tretji razlog za zamenjavo Mariniča pa vidijo v samem vodenju komisije po zakonu o preprečevanju korupcije, »ki kaže na politizacijo dela te komisije«. Vodja poslanske skupine Zares pravi, da je Mariničeva komisija sprejemala sklepe, ki so predvsem povezani s političnimi zgodbami, na ta način pa onemogoča delovanje komisije za preprečevanje korupcije. Kot je znano, je maja letos Mariničeva komisija spremenila poslovnik, v katerem zahteva mesečno poročanje protikorupcijske komisije o vloženih sumih korupcije, temu pa se je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos uprl.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela