Zamenjava na čelu vinarja v prisilni poravnavi

Marko Klemenčič, ki vodi finančno in poslovno sanacijo Pinusa, bo odslej še predsednik uprave Vinaga.

Objavljeno
05. oktober 2013 00.37
Vinagova vinska klet v Mariboru
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – V podjetje Vinag, ki je zaradi finančnih težav od julija v prisilni poravnavi, prihaja novo vodstvo: okrožno sodišče je soglašalo z razrešitvijo sedanje predsednice uprave Klementine Ihanec in imenovanjem novega predsednika Marka Klemenčiča. Ta bo še naprej vodil tudi Pinus iz Rač.

Z zamenjavo na vrhu vinarskega podjetja se je strinjala tudi prisilna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič, ki je z novim predsednikom uprave že imela razgovor. Marko Klemenčič sicer od januarja 2012 vodi družbo Pinus TKI, v kateri se je marca 2012 prav tako začela prisilna poravnava, ki je bila konec oktobra lani pravnomočno potrjena, po mnenju upravitelja pa je Klemenčič v postopku prisilne poravnave ustrezno opravil naloge predsednika uprave.

Klemenčič je včeraj povedal, da bo raško tovarno kemičnih izdelkov Pinus vodil še naprej. »Zaradi izkušenj in znanja, ki sem ga pridobil v procesu prisilne poravnave družbe Pinus TKI, bom z ekipo sodelavcev pomagal tudi družbi Vinag v procesu prisilne poravnave. To pa ne pomeni, da bom s tem zmanjšal napore v uspešen izid dogajanj v Pinusu,« je dejal Marko Klemenčič.

Mariborski Vinag ima že dlje časa likvidnostne težave; še pred začetkom postopka prisilne poravnave (v tej je upraviteljica upnikom priznala 8,9 milijona evrov terjatev) sta končali v stečaju hčerinski firmi Vinag Sadjarstvo in Vinag Vinogradništvo. Nekoč ugledna vinarska družba, ki je pred leti prešla v večinsko last Lea Ivanjka, soproga Klementine Ihanec, zaposluje samo še približno 30 ljudi.