Zapadel je prvi sneg

Snežilo bo do nedelje zjutraj. Zapade lahko od pet do deset centimetrov snega.

Objavljeno
21. november 2015 14.55
J. Z. G., Nedelo; Pi. K., Delo.si, STA
J. Z. G., Nedelo; Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in po Sloveniji je danes začelo snežiti. »Po nižinah večinoma pričakujemo od pet do deset, morda ponekod tudi do 15 centimetrov novozapadlega snega. V višjih predelih pa lahko pade tudi od 20 do 40 centimetrov,« je za STA povedal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje. Snežilo bo še do nedelje zjutraj.

»V precejšnjem delu notranjosti države sneži. Dopoldne je v višje ležečih krajih, na primer na Vojskem, že zapadlo pet centimetrov snega, na Voglu sedem centimetrov, na Kredarici 16 centimetrov, sicer pa nekje do dva centimetra,« je še pojasnil meteorolog.

Ohladitev je v Slovenijo prišla od severovzhoda. Tako je dež po nižinah prehajal v sneg najprej na Štajerskem, nato na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem. Ob tem je prišlo do velikih temperaturnih razlik, pri čemer so bile temperature zjutraj mnogo višje od temperatur čez dan. »V Črnomlju je na primer bilo zjutraj še plus 18 stopinj Celzija, zdaj pa sneži ob eni stopinji. V osmih urah je temperatura v tem kraju padla kar za 17 stopinj Celzija,« je ponazoril Gregorčič.

V okolici Kranja je začelo snežiti okoli ene ure popoldne - najprej se je sneg mešal z dežjem, nato so začeli padati veliki kosmi dokaj vlažnega snega, ki se je začel hitro oprijemati streh, dreves in cestišča, a kljub temu ni povzročil večjih težav v prometu, saj je zaradi velike vsebnosti vode nemudoma izginil pod kolesi mimovozečih, četudi redkih vozil. Obilno sneženje se je končalo v poznih popoldanskih urah, še vedno pa pomalem sneži. Na cestah je moča, drevesa, zlasti iglavci, pa so obdržali nekaj centrimetrov debeli plašč.

Kljub temu so bile zimske službe na delu - prednost so imele seveda glavne ceste, nato se je sneg s cestišča čistilo tudi po lokalnih cestah in ulicah.

Obilno sneženje se je končalo v poznih popoldanskih urah, še vedno pa pomalem sneži. Na cestah je moča, drevesa, zlasti iglavci, pa so obdržali nekaj centrimetrov debeli plašč.

Previdno na cestah

Ob močnem sneženju se lahko sneg oprijema cestišč, zato voznikom svetujejo dodatno previdnost na cestah. Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila z verigami. Na cesti čez prelaz Jezersko je obvezna uporaba verig, cesta Mojstrana-Vrata pa je med Peričnikom in Vrati zaprta. Na mejnem prehodu Babno Polje je prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone zaradi slabih vremenskih razmer na hrvaški strani, kaže Prometno-informacijski center za državne ceste.

Na Primorskem, kjer je sneg manj verjeten, imajo težave z burjo. Na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico ter na regionalni cesti do Ajdovščine je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Vremenoslovci opozarjajo, da lahko danes popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini presežejo hitrost 100 kilometrov na uro.