Zaplenjeno cerkev v Košakih bi reševali tudi verniki

Nedograjenega sakralnega objekta na dražbi po polovični ceni ni hotel kupiti nihče.

Objavljeno
18. avgust 2014 18.15
Cerkev v Košakih, 17.4.2014, Maribor
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Družbi SCT v stečaju zaradi izterjave 656.466 evrov dolga do Nadškofije Maribor ni uspelo prodati še nedograjene cerkve v Košakih pri Mariboru, saj niti za tretjo dražbo varščine ni vplačal nihče. Župnik pri reševanju objekta upa na pomoč vernikov in cerkvenih pravnih oseb.

Košaška cerkev, ki so jo s prostovoljnimi prispevki pomagali graditi številni župljani, je bila na prodaj po izklicni ceni 838.000 evrov oziroma za polovico ocenjeno vrednosti, ki znaša 1.676.000 evrov. Vendar za sakralni objekt, prvega tovrstnega pri nas, ki se je znašel na dražbi, ni zanimanja, saj se na treh dražbah ni pojavil niti en dražitelj. Izvršilni postopek je s tem končan, lahko pa upnik sproži novega.

Težave košaške župnije in posledično dražba cerkve so tesno povezane s finančnim zlomom Nadškofije Maribor. Podjetje SCT je z nadškofijo sklenilo poravnavo, da bo zadnja gradbena dela poplačala s hektar velikim zemljiščem, vendar poravnave ni bilo mogoče pravočasno uresničiti. Ob finančnem kolapsu nadškofije so banke upnice na zemljišče vložile predznambe hipotek in s tem preprečile poplačilo.

A košaški župnik Igor Novak vsem zapletom navkljub verjame v ugoden razplet in pričakuje, da bo jeseni dosežen pameten dogovor: »Še vedno razmišljamo o neki solidarnosti Cerkve na Slovenskem. To je edina pot, ki jo zdaj vidimo, ampak vse to še vedno traja. Mislim, da bo Slomškov mesec (september, op. p.) pokazal konkretne sadove.«

Novak pričakuje zlasti pomoč cerkvenih pravnih oseb, škofij, redovnih skupnosti in župnij pa tudi vernikov. »V mesecih, ko so se začele dražbe, so ljudje pokazali veliko zainteresiranost, tudi veliko skrb in mislimo, da bo to pomemben prispevek za reševanje cerkve,« je poudaril Novak.

Po njegovih besedah je odziv ljudi zelo dober in so pripravljeni pomagati. Zdaj se morajo le še dogovoriti, kako bodo zadevo izpeljali po pravni poti, saj ima župnija še vedno blokirane račune. »Morda bo šla zadeva v smeri ustanovitve neke fundacije, ki se bo najbrž zgodila do jeseni,« pravi župnik Novak.