"Zaplet naj se reši humano"

Ali Berisha, ki ga je Slovenija prejšnji teden izročila Nemčiji, je z ženo in petimi majhnimi otroki trenutno nastanjen v azilnem domu Aallen blizu Stuttgarta

Objavljeno
09. februar 2007 07.00
Izbrisani begunec Ali Berisha z družino pred ljubljanskim Azilnim domom za tujce
Ljubljana – Ali Berisha, ki ga je Slovenija prejšnji teden izročila Nemčiji, je z ženo in petimi majhnimi otroki trenutno nastanjen v azilnem domu Aallen blizu Stuttgarta, po besedah njegovega odvetnika Matevža Krivica imajo zagotovilo, da jih, vsaj dokler se postopek ne konča, ne bodo nikamor deportirali. Na regionalnem uradu Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v Budimpešti, ki je pristojen za našo državo, pa menijo, da bi se morala Slovenija reševanja tega problema lotiti humano.

»To je družina s petimi majhnimi otroki, temu primerno bi bilo treba ravnati z njimi. Ne govorim o pravnih podrobnostih, ker so v postopku še prošnje in pritožbe, ampak že samo dejstvo, da se družino s petimi majhnimi otroki dvigne iz postelje navsezgodaj zjutraj, se jim šele takrat pove, da morajo v pol ure zapustiti državo in da se pravnemu zastopniku preprečuje stik z njimi, tako da jim mora kot kak James Bond slediti čez tri evropske države, da izve, kaj se dogaja z njegovimi varovanci, je absolutno nesprejemljivo,« je prepričana Melita Šunjić iz regionalnega urada UNHCR v Budimpešti, ki se je te dni mudila v Ljubljani, kjer se je sestala z več nevladnimi organizacijami. Zagotavlja, da je njihov pravni oddelek v stiku z ministrstvom za notranje zadeve in da so slišali interpretacije vseh vpletenih strani.

Če bi na Alija Berisho gledali ozko kot na prebivalca Kosova, ki mu je Nemčija zavrnila prošnjo za azil, Slovenija pri reševanju tega problema sploh ne bi bila udeležena, meni predstavnica agencije Združenih narodov, ki se ukvarja z begunci, apatridi in drugimi brez urejenega statusa.

Več o tem preberite v petkovem tiskanem Delu