Zaplet z decembrskim javnim razpisom za Rome

V Zvezi romske skupnosti trdijo, da so kandidirali na razpis urada za narodnosti, ta pa njihove vloge ni obravnaval. Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je navedbe zavrnil z obrazložitvijo, da se tamkajšnja zveza v roku, ki je bil določen, sploh ni prijavila na javni razpis, čeprav so jih pisno pozvali.

Objavljeno
01. marec 2011 11.21
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Semič – V Zvezi romske skupnosti Slovenije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (ZRSDBP) so prepričani, da se jim je zgodila krivica, ker so kandidirali na javni razpis urada za narodnosti, a njihove vloge urad ni obravnaval. O tem so že obvestili šolskega ministra in predsednika za zaščito romske skupnosti Igorja Lukšiča, o domnevni krivici pa nameravajo seznaniti tudi poslance državnega zbora.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je navedbe zavrnil z obrazložitvijo, da se tamkajšnja zveza v roku, ki je bil določen, sploh ni prijavila na javni razpis, čeprav so jih pisno pozvali. Urad za narodnosti je 17. decembra v Uradnem listu in na njihovi spletni strani objavil javni razpis z naslovom Finančna podpora delovanju organizacij romske skupnosti v letu 2011, za kar je bilo na voljo četrt milijona evrov. Prijava je bila možna do 7. januarja.

Kdo vse se je prijavil na javni razpis direktor Stanko Baluh za Delo ni želel razkriti, čeprav je bilo v razpisni dokumentaciji navedeno, da bodo sklepi o izboru prejemnikov denarja objavljeni na njihovi spletni strani do 28. januarja. »Gre za instrukcijski rok,« je zamudo pojasnil Baluh in razložil, da je bilo treba nekatere prosilce pozvati na dopolnitev vloge.

Za nekatere prijavitelje pa je bilo treba pozvati davčno upravo, da je posredovala potrdila o plačanih davkih in prispevkih. Ko bodo vsi sklepi pravnomočni, je napovedal Baluh, bodo rezultati razpisa javnosti dostopni. Po neuradnih podatkih naj bi približno 200.000 evrov prejela Zveza Romov Slovenije, ki jo vodi Jožek Horvat Muc, preostanek pa Zveza romskih skupnosti Umbrella.

Semiški svetnik, član Sveta romske skupnosti in ZRSDBP Damjan Hrvat je pojasnil, da je njihova romska zveza kandidirala na razpis deset dni pred uradno objavo. »Če smo naredili kaj narobe, bi nas moral urad za narodnosti informirati, saj ga zato tudi imamo. Ne pa, da mi je Baluh januarja obljubljal, da se bo osebno zavzel, da bomo dobili več denarja, na koncu smo pa izpadli,« je povedal Hrvat. Hrvat in predsednik ZRSDBP Toni Hudorovac sta tudi povedala, da imata pisni dokaz o prijavi na razpis.

Povsem drugo zgodbo pa ima direktor urada za narodnosti Stanko Baluh. Pravi, da je urad 23. decembra lani pisno obvestil predsednika Hudorovca, da naj se javijo na javni razpis, a tega niso storili.

»Njihove prijave nismo prejeli, kar je razvidno tudi iz njihove pritožbe, v kateri sami navajajo, da so prošnjo za sofinanciranje posredovali že prej (na uradu smo jo prejeli 22. februarja 2010), in da bi jo morali obravnavati v okviru razpisa, kar pa ni možno. Zato menimo, da je njihova pritožba neutemeljena,« je razložil Baluh.

Čeprav je direktor Baluh za Delo razložil, da je bil javni razpis namenjen romskim zvezam, ne romskim društvom, to očitno ne drži. V razpisni dokumentaciji je namreč zapisano, da so se lahko na javni razpis prijavile organizacije romskih skupnosti v Sloveniji, ki so »registrirane kot pravne osebe zasebnega prava oziroma društvo, ki deluje v javnem interesu«. Roman Miklič, predsednik dolenjskega društva Cigani nekoč, Romi danes je povedal, da so v društvu nezadovoljni z negativno odločbo. »Razpis naj se ponovi,« je odločen Miklič.