Zapleti še pri enem velikem razpisu na področju zdravstva

Na ministrstvu za zdravje se je zapletlo še pri enem javnem razpisu, tokrat v zvezi z objektom ljubljanskega kliničnega centra. Pritožil se je ponudnik, ki se sicer na razpis sploh ni prijavil.

Objavljeno
07. marec 2007 14.46
Ljubljana - Na ministrstvu za zdravje bi moralo v ponedeljek potekati odpiranje prispelih ponudb na razpis za izvedbo gradbenih in obrtniških del za prvo fazo dogradnje, rekonstrukcije in adaptacije diagnostičnega, terapevtskega in servisnega objekta (DTS) v Kliničnem centru Ljubljana. A podobno kot že pri nekaterih prejšnjih razpisih na področju zdravstva se je zapletlo tudi tokrat. Pritožba ponudnika, ki se sicer na razpis sploh ni prijavil, je namreč zaustavila odpiranje ponudb, je pojasnil vodja pravne službe na ministrstvu Jurij Klepec.

Pred odpiranjem ponudb je podružnica nekega gradbenega podjetja vložila pravočasen revizijski zahtevek, je pojasnil Klepec. To gradbeno podjetje sicer niti ni dvignilo razpisne dokumentacije ali kako drugače izkazalo interesa, kljub temu pa lahko - sklicujoč se na zakon - zatrjuje, da je zainteresirano za oddajo javnega naročila, pojasnjuje Klepec.

S tem revizijskim zahtevkom pa so bila vsa dejanja v postopku do pravnomočne odločitve o zahtevku ustavljena. Posledično torej razpisna komisija ni mogla odpreti prispelih ponudb, teh je osem. "Tako v tem trenutku ni mogoče vedeti, kakšna je njihova vsebina in ali so pravilne. Zato tudi še ni mogoče napovedati, koliko časa bosta trajala analiza in ocenjevanje ponudb," je še pojasnil Klepec.

Ob snovanju razpisa so sicer na ministrstvu predvideli, da bo od odpiranja ponudb do sklenitve pogodbe z najugodnejšim ponudnikom poteklo pet tednov. Izbrani izvajalec pa naj bi gradbena dela začel takoj po podpisu pogodbe. Razpis so objavili 10. januarja letos.

Na ministrstvu so pri pripravi projekta ocenili, da bo lahko izveden v 43 mesecih, to je dobrih treh letih in pol, dela pa bi se morala po njihovem načrtu začeti konec tega meseca. A s tem zahtevkom za revizijo se, še preden je komisija sploh uspela odpreti prispele ponudbe, tudi ta projekt odmika, podobno kot se je v preteklosti zgodilo na primer z razpisi za nakup operacijskih miz ali za lizing opreme za onkološki inštitut.

Ministrstvo naj bi sicer izvajalca del izbralo po merilu najugodnejše cene.

Načrt objekta DTS v Kliničnem centru, ki bi med drugim tako končno dobil tudi svoje pristajališče za helikopterje nujne pomoči, je, kot je znano, minister za zdravje Andrej Bručan vključil med ključne projekte razvoja Kliničnega centra Ljubljana in svojega mandata.