Zapleti z gradnjo vodovoda za Pomurje

Eden od ponudnikov je »nedovoljeno posegal v vsebino razpisne dokumentacije«, zato je bil iz obravnave izločen.

Objavljeno
19. julij 2013 16.30
*imo* TK-VO-KA
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – Stopetdeset milijonov evrov vreden kohezijski projekt preskrbe Pomurja s pitno vodo, ki je največji projekt ministrstva za kmetijstvo, je razdeljen v tri sisteme. Čeprav večjih zapletov pri sistemih A in B ni bilo, tako imenovanemu kraku C grozi časovni zamik.

Preskrba s pitno vodo za osem pomurskih občin v tako imenovanem kraku C (Ljutomer, Križevci, Sveti Jurij, Apače, Gornja Radgona, Radenci, Veržej in Razkrižje) bo okvirno stala dobrih 48,5 milijona evrov (ocenjena vrednost deleža občine Ljutomer, denimo, znaša 2,4 milijona evrov).

Če pustimo govorice o tem, da se je kar nekaj za oddajo prijave na razpis premajhnih prleških podjetij že povezalo z večjimi podjetji, prek katerih že kujejo svoj dobiček (eno od podjetij – podatek je znan uredništvu – naj bi celo že pospravljalo svoje poslovne prostore, v katerega naj bi namestili sto delavcev srbskega podjetja Jedinstvo), ob strani, v oči zbodejo že uradni podatki: na občini Ljutomer so nam razložili, da je eden izmed ponudnikov pri izbiri javnega naročila Gradnje objektov za obdelavo vode »nedovoljeno posegal v vsebino razpisne dokumentacije«, zato je bil iz nadaljnje obravnave izločen.

V primeru revizije, bo izvajalec znan že avgusta

Po naših podatkih gre za srbsko podjetje Jedinstvo. Ali gre pri vsem za pingpong med občino in srbskim gradbincem? Jedinstvo je namreč prav tisto podjetje, ki se je po naših podatkih kot neizbrani ponudnik prejšnji ponedeljek v razpisnem sklopu Gradnje objektov za obdelavo vode pritožilo oziroma zahteva obrazložitev oddaje javnega naročila.

»Če ne bo vložen zahtevek za revizijo, bo odločitev o izbiri izvajalca pravnomočna v prvih dneh avgusta,« so povedali na občini Ljutomer. Naj omenimo, da revizija znotraj razpisa za krak C poteka že pri prvem sklopu Gradnje transportnih vodovodov in kanalizacije: Državna revizijska komisija je na podlagi zahtevka za revizijo (poslalo ga je nemško podjetje – znano uredništvu) odločila, da se postopek oddaje zadevnega naročila vrne v fazo razpisne dokumentacije.

Sicer pa je v sistemu C že uspešno končana izbira izvajalcev del na področju gradnje primarnih in sekundarnih vodovodov: v občini Apače bo dela izvajala družba SGP Mesner iz Zgornje Kungote, v občinah upravne enote Gornja Radgona pa SGP Pomgrad iz Murske Sobote, ki bo za dela poskrbelo tudi v občinah iz upravne enote Ljutomer.

Koordinatorica projekta Preskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C je Olga Karba, županja nosilne občine projekta, Občine Ljutomer.