Zapleti z razvojno agencijo ob nepravem času

RRA Mura v stečaju kmalu več ne bo mogla nadaljevati dela pri pripravi regijskih razvojnih projektov za Pomurje, nova mreža lokalnih razvojnih agencij pa dela ne bo mogla tako hitro prevzeti - mudi se zaradi priprave Dogovora za razvoj regij

Objavljeno
08. december 2015 16.53

Murska Sobota - Svet pomurske razvojne regije, ki ga sestavljajo župani vseh pomurskih občin, je včeraj z odlogom do 31. decembra preklical pooblastilo za izvajanje splošnih razvojnih nalog za Pomurje Regionalni razvojni agenciji Mura v stečaju in z odlogom do istega datuma status pooblaščene organizacije podelil mreži pomurskih lokalnih razvojnih agencij.

Tako so pomurski župani popravili slab vtis, ki so ga napravili pred poldrugim mesecem, ko jim ni uspelo izglasovati niti odvzema pooblastil RRA Mura v stečaju, kaj šele, da bi se dogovorili, komu bodo ta pooblastila podelili za delo v prihodnje. Zaradi intervencije mestne občine Murska Sobota, ki je agenciji v stečaju nakazala 31.000 evrov in tako omogočila nadaljevanje dela šestih od prej dvajsetih zaposlenih za dva meseca, se je sicer pripravljanje nujnih razvojnih programov za Dogovor o razvoju regije nadaljevalo, a kljub temu je bilo izgubljenega veliko dragocenega časa. Do 15. decembra morajo namreč regije gospodarskemu ministrstvu oddati predloge projektov v okviru omenjenega Dogovora za finančno obdobje do leta 2020, da jih bo to lahko ocenilo in ovrednotilo ter jih uvrstilo med tiste, ki jih bo država sofinancirala iz evropskih in državnih sredstev ali ne.


Vseeno pa utegne priti do nepredvidenih zapletov, saj je Robert Drobnič z ministrstva za gospodarstvo na včerajšnji seji sveta pomurske razvojne regije dejal, da utegne vpis nove pooblaščene regionalne razvojne agencije trajati do konca januarja 2016. To bi pomenilo, da Pomurje vsaj kakšen mesec dni ne bi imelo ustrezne agencije, ki bi lahko pri pripravi regijskih razvojnih projektov sodelovala z ministrstvom. »Gospodje iz Ljubljane, tako dolgo bo moralo trajati, da daste en pečat in podpis in s tem potrdite naš izbor nove agencije? Ali tega res ne morete narediti do konca tega meseca?« je bil do takšnega razmišljanja kritičen župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko. »Svet regije podeli pooblastilo agenciji, potem pa se je v Ljubljani samo treba podvizati in to pooblastilo vpisati. Če je v naši državi mogoče po hitrem postopku v dveh dneh sprejeti nov zakon, potem bo šlo tudi to,« mu je pritegnil direktor razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka.


Potem, ko bo preklicano pooblastilo RRA MUra v stečaju in ta več ne bo mogla opravljati razvojnih nalog za regijo, bodo kot mreža skupaj to delo prevzeli Razvojni center Murska Sobota, ki bo pooblaščen za zastopanje mreže navzven, Razvojna agencija Sinergija iz Moravskih Toplic, Prleška razvojna agencija Ljutomer in Organ skupne občinske uprave občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje.