Zapletlo se je že pri prvi izbiri gradbinca za 25-milijonski projekt selitve Snage

Odločitev razpisne komisije, ki je za izvajalca gradbenih del izbrala podjetji SCT Asfalti 
in Meteorit, je razveljavila Državna revizijska komisija. V kratkem bo objavljen nov razpis.

Objavljeno
17. februar 2011 11.21
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Selitev javnega podjetja Snaga na Cesto dveh cesarjev ne poteka po načrtih. Zapletlo se je že pri prvem razpisu za gradbena dela, ki ga bo moral, potem ko je Državna revizijska komisija razveljavila odločitev razpisne komisije o izbiri najugodnejšega gradbinca, Javni holding Ljubljana (JHL) ponoviti. Nov razpis naj bi bil objavljen v kratkem, kolikšno zamudo pri selitvi Snage na novo lokacijo bo to povzročilo, pa bo odvisno tudi od morebitnih zapletov pri novem razpisu.

»Selitev Snage na Cesto dveh cesarjev je bila predvidena že v prejšnjem tisočletju, vendar jo je preprečil postopek denacionalizacije,« je pojasnil namestnik direktorja Valter Nemec. »Zaradi naraščanja števila vozil, potrebnih za opravljanje naše dejavnosti, smo tam uredili parkirišče zanje. Vozniki in delavci imajo na tej lokaciji le zasilne garderobe in sanitarne objekte, katerih standard pa ni zadovoljiv. Mehanične delavnice, skladišča ter prostori za parkiranje vozil in opremo za čiščenje so na Povšetovi ulici 6. Tudi standard te lokacije je neustrezen, tako s prostorskega, organizacijskega kot okoljskega vidika.« Glede na navedeno Nemec meni, da so načrtovane investicije nujne. Njihov cilj je zagotoviti stabilne pogoje poslovanja in ustrezne delovne pogoje ter združiti dejavnosti Snage na novi lokaciji v bližini odlagališča Barje in bodočega regijskega centra za ravnanje z odpadki.

Zaradi izbire nepopolne ponudbe JHL ob 10.000 evrov

Izvedba projekta, katerega vrednost je ocenjena na približno 25 milijonov evrov, je predvidena v treh fazah. Prva zajema gradnjo parkirišča za tovorna komunalna vozila z nadstrešnico, remontnega, skladiščnega in garderobno-sanitarnega objekta ter vratarnice. Izpeljavo te faze so v Snagi načrtovali za letošnji december, toda glede na zaplete z razpisom bo to težko izvedljivo. Razpis za gradbena dela so objavili že lani poleti, nanj pa je prispelo pet ponudb. Razpisna komisija je izbrala najcenejšo, ponudbo podjetij SCT Asfalti in Meteorit, ki bi dela izvedli za 5,6 milijona evrov.

Nato pa je Državna revizijska komisija (DRK) ugodila pritožbi Primorja in razveljavila odločitev o izbiri najugodnejšega ponudnika, saj je ugotovila, da je bila izbrana ponudba že od začetka nepopolna (ni navajala tipa proizvoda) in da »je sporno tudi naročnikovo pozivanje k dopolnitvi tako pomanjkljive ponudbe«. Primorje je odločitev Snage spodbijalo še v drugih točkah, vendar jih DRK ni presojala, saj je že v prvi ugotovila, da ponudba SCT Asfalti in Meteroita ne izpolnjuje razpisnih pogojev. JHL, ki je vodil postopke javnega naročila, pa bo moral Primorju povrniti stroške revizije v znesku 10.000 evrov.

Financiranje predvsem 
s posojili

Glede na to odločitev je razpisna komisija JHL pred dnevi odločila, da ne bo izbrala nobene od preostalih štirih ponudb (te so bile precej dražje: Starbag AG bi dela opravil za 7,1 milijona evrov, GPG za skoraj 8, Primorje za 8,45, najdražjo ponudbo, v vrednosti 10,1 milijona evrov, pa je oddal Gradis skupina G). Kot je pojasnil Nemec, jih je komisija še enkrat preverila z vidika odločitve DRK in ugotovila, da vsebujejo podobne napake kot izbrana ponudba. Napovedal je, da bodo zato razpis v kratkem ponovili. Kolikšen zamik pri realizaciji selitve Snage (načrtovali so, da se bo začela konec letošnjega leta) bo to pomenilo, bo odvisno od hitrosti izvedbe naslednjega razpisa, je še dejal Nemec.

Druga faza projekta predvideva gradnjo poslovnega objekta, njena izvedba je načrtovana za leti 2013 in 2014, tretja pa rušenje sortirnice kosovnih odpadkov in gradnjo dodatnih parkirišč za komunalna vozila; izvedena naj bi bila leta 2015. Stroški celotnega projekta so ocenjeni na dobrih 25 milijonov evrov. Slabih deset milijonov namerava Snaga zagotoviti iz lastnih sredstev, za preostanek pa bo najela posojilo.