Zapornika iz Guantanama 
še ne bo v Slovenijo

Po naših informacijah je pristojni odbor vlade v torek že začel odločanje o spremembah zakona o tujcih, ki so potrebne za to, da bo Slovenija lahko sprejela kakšnega zapornika iz Guantanama. A jih ni potrdil, saj imajo na ministrstvu za zunanje zadeve pripombe na predlog, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve, pravijo viri z Gregorčičeve.

Objavljeno
15. februar 2011 21.40
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika
Ljubljana – Zato so si vzeli še teden dni časa za usklajevanje. Ko bodo spremembe zakona o tujcih dobile soglasje v pristojnem odboru, bo o njih odločala vlada, zadnjo besedo pa bo imel parlament.

Zakon o tujcih se bo spremenil tako, da bo država lahko v posamičnih primerih izrazila zanimanje, da nekdo pridobi status tujca v Sloveniji, ne da bi ta človek prej zaprosil za dovoljenje za bivanje, kar zdaj ni mogoče.

Zakonodajo so začeli hitreje spreminjati, potem ko se je predsednik vlade Borut Pahor v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Slovenski premier je izrecno zanikal, da bi šlo za politično trgovino, saj se je za to, da Slovenija sprejme kakšnega zapornika iz Guantanama, zavzemal že od začetka mandata.