Zaposleni na železnicah napovedali opozorilno stavko

Sindikati Slovenskih železnic so za 4. november napovedali enourno opozorilno stavko, ki bo potekala bo med 10. in 11. uro. Z njo želijo državo opozoriti, da železnice terjajo resno obravnavo.

Objavljeno
21. oktober 2009 18.56
Sindikat je na poslovodstvo Holdinga Slovenske železnice danes naslovil 11 stavkovnih zahtev
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Ljubljana - Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic so za 4. november napovedali enourno opozorilno stavko. Potekala bo med 10. in 11. uro, z njo pa bodo opozorili lastnika, torej državo, da železnice terjajo resno obravnavo. Sindikati bodo razloge za stavko in stavkovne zahteve predstavili v četrtek na novinarski konferenci.

 

Kot je danes povedal predsednik Sindikata železniškega prometa Slovenije Damjan Rak, opozorilna stavka ne bo povzročila škode družbi. Za opozorilno stavko so se sindikat železničarjev, sindikat strojevodij, sindikat železniškega prometa, sindikat delavcev železniške dejavnosti, sindikat železniškega transporta in sindikat vozovnih preglednikov odločili danes.

 

Sindikati so se priprav za izvedbo opozorilne stavke lotili že konec septembra, potem ko so kljub napovedi odpadla pogajanja s tedanjim vodstvom Slovenskih železnic. Sindikati so takrat poudarili, da je tedanji začasni generalni direktor družbe Aleš Tavčar - 1. oktobra je vodenje družbe prevzel Goran Brankovič - z odpovedjo vnaprej dogovorjenih pogajanj za rešitev problematike svetovalcev in ostalih ukrepov, ki jih vsebuje dogovor o varčevalnih ukrepih za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic, enostransko in brez utemeljenih razlogov prekinil socialni dialog.

 

Hkrati so sindikati ugotavljali, da je Tavčar zadnji dan svojega mandata nezakonito sprejel sklepe in dodatno nezakonito zaposlil zunanje kadre na pomembna vodstvena delovna mesta, pri čemer je nezakonito, brez kakršnih koli argumentov razrešil obstoječe vodstvene kadre. Spomnimo, da so vodjo službe za nepremičnine pri Slovenskih železnicah Borisa Zrimca zamenjali z Natašo Turšič, ki je na železnice prišla z Mestne občine Ljubljana.

Reprezentativni sindikati poudarjajo, da opozorilna stavka ni uperjena proti novemu generalnemu direktorju družbe Brankoviču, temveč bo izvedena v opozorilo vladi kot lastniku in njenim predstavnikom v nadzornem svetu družbe.