Zaposleni ne bodo vrnili 400 tisočakov

Minister za zdravje je po obisku v Splošni bolnišnici Murska Sobota povedal, da bo ministrstvo, potem ko je to storilo v izolski, stare dolgove v višini 958.000 evrov prihodnji teden pokrilo tudi soboški bolnišnici.

Objavljeno
06. oktober 2009 19.16
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Minister za zdravje Borut Miklavčič je med obiskom v murskosoboški bolnišnici izrazil pričakovanje, da bo bolnišnica že prihodnje leto poslovala brez izgube. Pohvalil je vodstvo za opravljeno delo, vendar od njega pričakuje, da bo v celoti izpolnilo načrt poslovanja bolnišnice tako, da bo Pomurcem zagotovila optimalno zdravstveno varstvo.

Borut Miklavčič je napovedal, da bo bolnišnica od ministrstva prihodnji teden dobila 958.000 evrov za plačilo zapadlih dolgov oziroma pokritje izgube v preteklih letih. Vlada je za pokritje izgub slovenskih bolnišnic zagotovila 7,2 milijona evrov; starih dolgov se je že znebila izolska bolnišnica, druga pa se jih bo še murskosoboška. Vodstvo bolnišnice se je z dobavitelji dogovorilo za odpis zamudnih obresti in dela glavnic od zapadlih in neplačanih računov.

 

Zdravniki in drugi zaposleni, ki so po ugotovitvah revizorjev po uvedbi novega plačnega sistema zaradi neupravičenih napredovanj dobivali previsoke plače, ne bodo vrnili 400.000 evrov. Stališče vlade je, da to ne bi bilo smotrno, pa tudi zdravniki in drugi zaposleni po besedah direktorja Bojana Korošca o vrnitvi dela preveč izplačanih plač ne razmišljajo.

 

Samo letos so vsoto denarja, namenjenega za plače, povečali za kar 27 odstotkov. Po Miklavčičevih besedah lahko bolnišnica s tožbo proti nekdanjemu direktorju Ernestu Börcu, ki je še zaposlen v bolnišnici, poskuša dobiti denar nazaj. Börc ves čas zagotavlja, tudi ministru, da je bila prevedba plač v novi plačni sistem izpeljana brez neupravičenih napredovanj in novih dodatkov za posebno težavne delovne razmere zdravnikov specialistov. Miklavčič je poudaril, da pogajanja o plačah s sindikati potekajo, v pripravi pa je tudi nova zakonodaja za področje zdravstva.

 

Murskosoboška bolnišnica je konec lanskega leta z arbitražnim postopkom dosegla, da se je podcenjenost njenih storitev v primerjavi s povprečno ceno storitev v drugih bolnišnicah zmanjšala za tretjino, vendar denarja za to še ni dobila. Mikavčič je že za prihodnji teden napovedal še en arbitražni postopek in upa, da se bo končal v korist murskosoboške bolnišnice. Pritrdil je ugotovitvi, da zlasti v Pomurju primanjkuje zdravnikov; v murskosoboški bolnišnici jih nujno potrebujejo sedemnajst. »Pomanjkanje zdravnikovi bi bilo manjše, če bi bili pravilno razporejeni po vsej državi. V Pomurju, na primer, bi pediatri iz lokalnega okolja lahko pomagali regijski bolnišnici, kjer jih primanjkuje, pa tega niso pripravljeni storiti,« je bil konkreten.

 

Minister je za prihodnje leto napovedal dve pomembni naložbi za murskosoboško bolnišnico, in sicer gradnjo prostorov urgence in celovito energetsko prenovo bolnišnice. Bojan Korošec je napovedal možnost, da bi na oddelku za bolezni grla, nosa in ust opravljali zdravstvene storitve za paciente iz vse države.

 

Iz sredine tiskane izdaje Dela