Zaposlite mladega diplomanta. Zakaj? »Stane vas manj«

Tako je bilo še pred dnevi zapisano na spletni strani kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Nato so besedilo umaknili.

Objavljeno
01. oktober 2013 23.52
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Kaj je prednost mladih diplomantov? »Stanejo vas manj,« je bilo med drugim še pred dnevi zapisano na spletni strani kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Danes ni več. Besedilo so umaknili, ker so bile njegove interpretacije v nasprotju z njihovimi prizadevanji, so zapisali na univerzi.

»Ker šele začenjajo, ne bodo upravičeni do take plače, kot jo imajo njihovi starejši kolegi. So zagnani, pripravljeni so se učiti, njihova storilnost je enaka (ali morda celo višja) kot pri starejših kolegih, a plačate jih lahko manj. Je tukaj kaj, kar vam ne bi moglo biti všeč?« se je bral del besedila, ki je bil na spletni strani kariernih centrov objavljen vsaj od konca maja.

V ponedeljek so ta del umaknili, tako kot še avtorico zapisa in del uvoda, v katerem so diplomante označili z diplomiranimi zelenci, ki imajo »samo« teoretično znanje. Spomnimo, cilj kariernih centrov je krepitev sodelovanja z delodajalci, kar bo pripomoglo prav k boljši zaposlenosti in zaposljivosti diplomantov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo centrom od leta 2013 do 2015 namenilo skupaj največ pol milijona evrov, od česar bo 85 odstotkov evropskih sredstev.

Vsakdo, ki prebere besedilo v celoti, trdijo na univerzi, razbere, da so želeli delodajalce spodbuditi, da v okviru ukrepov aktivne politike zaposlovanja zaposlijo čim več mladih. V objavljenem besedilu so med vzroki, zakaj zaposliti pravkar diplomirane, poleg tega, da vas stanejo manj, navedli še: imajo najnovejše znanje in se hitro učijo, odraščali so z računalniško tehnologijo, pripravljeni so potovati in se seliti, poleg formalnih znanj imajo malo morje različnih spretnosti in kompetenc, so oni sami, s svojo kreativnostjo in svežimi idejami.

»Žal nam je, če smo nehote koga prizadeli, in se za to opravičujemo,« so zapisali na univerzi, kjer so, kot so dodali, ponosni na svoje študente in diplomante ter jih nikakor ne podcenjujejo: »Vse tovrstne očitke ostro zavračamo.«