Zaprli cerkev na Blejskem otoku

Blejska župnija se je odločila, da zaradi nujnih obnovitvenih del cerkev in ostale objekte na otoku v nedeljo zapre, in sicer vse do konca februarja.

Objavljeno
05. februar 2007 14.46
Okarina etno festival je najstarejši festival tradicionalne glasbe pri nas
Bled - Potem ko je Družba sv. Martina v drugi polovici januarja začela zaračunavati tri evre vstopnine za ogled cerkve na Blejskem otoku in nato konec januarja vstopnino začasno odpravila, se je odločila cerkev in ostale objekte na otoku v nedeljo zapreti, in sicer vse do konca februarja. Cerkev in dnevni bar z gostinskim vrtom ter ostali objekti naj bi bili po pojasnilih blejske župnije, ki je za upravljanje z Blejskim otokom ustanovila Družbo sv. Martina, zaprti zaradi nujnih obnovitvenih del.

Župnik Ambrožič: Cerkev je nevarna

Kot je pojasnil blejski župnik Janez Ambrožič, je okolica cerkve na Blejskem otoku nevarna, saj s cerkve leti opeka in obstaja nevarnost, da bi komu padla na glavo. "To moramo popraviti, preden lahko območje znova odpremo za javnost," je dejal Ambrožič.

Štravs Podlogarjeva: Cerkev taktizira

V.d. direktorice zavoda za pospeševanje turizma Turizem Bled Eva Štravs Podlogar pa, nasprotno, meni, da razlog za zaprtje ni v obnovitvenih delih, ki naj ne bi bila tako nujna, temveč župnija čaka, kaj se bo zgodilo in kakšen bo dogovor na sestanku med župnijo, pletnarji in ostalimi turističnimi delavci pri blejskem županu Janezu Fajfarju, ki je sklican za prihodnji torek. Na tem sestanku naj bi namreč poskušali najti rešitve za zagotovitev sredstev za obnovo dotrajanih stavb na Blejskem otoku.

Zadnja obnova je bila pred 40 leti

Župnija opozarja, da je bila cerkev nazadnje obnovljena pred 40 leti in da je potrebno zamenjati streho ter obnoviti fasado ne le na cerkvi, temveč tudi na drugih objektih na otoku. Sredstva za obnovo je poskušala pridobiti iz državnega proračuna ali evropskih skladov, vendar na razpise ne more kandidirati, dokler denacionalizacijski postopek ni končan. Zato se je po Ambrožičevih besedah odločila za skrajno možnost - zaračunavanje vstopnine za turiste, ki bi si želeli ogledati notranjost cerkve, katere ogled je bil zadnjih 15 let brezplačen.

Glede na odzive blejskega turističnega gospodarstva in na njihov interes, da se najde drugačno rešitev za obnovo, se je nato župnija v sredo odločila vsaj začasno prekiniti pobiranje vstopnine za cerkev na Blejskem otoku, in sicer do sestanka vseh akterjev. Od četrtka do sobote je bil tako ogled cerkve in razstave v njej brezplačen, od nedelje dalje pa zaradi zaprtja cerkve nemogoč.