Zaprtje meje na Šentilju na plečih gostincev

Po dveh mesecih so danes odprli stari mejni prehod Šentilj. Po dolgem času spet odprli lokale in trgovine.

Objavljeno
29. december 2015 20.26
BEGUNCI V ŠENTILJU
Peter Rak
Peter Rak
Šentilj – Po več kot dveh mesecih so danes odprli stari mejni prehod med Slovenijo in Avstrijo v Šentilju. S tem se je končala agonija lastnikov tamkajšnjih gostinskih in obrtnih lokalov ter trgovin, ki so spet začeli poslovati.

Po besedah šentiljskega župana Štefana Žvaba je občina utrpela izjemno veliko gospodarsko škodo, ki so jo ocenili na 2,3 milijona evrov. Na ministrstvu za gospodarstvo so izdali obrazce za popis škode, vendar je vlada na koncu sporočila, da na odškodnine prizadeti ne morejo upati, saj niso bile razglašene izjemne razmere oziroma bi morali v ta namen sprejeti poseben interventni zakon, kar pa se ne bo zgodilo. Niti občina nima zakonskih možnosti in sredstev, da bi sanirala izgubo, tako da se bodo morali gostinci in trgovci znajti sami.

Že današnji prvi dan odprtja je bil precej obetaven. Večina od petnajstih lokalov in trgovin na mejnem prehodu ter še dvajset v Šentilju je odprla vrata, avstrijski gostje, ki predstavljajo veliko večino odjemalcev, pa so spet prišli, čeprav v nekoliko manjšem številu kot pred begunsko krizo. Za zdaj je mejni prehod odprt med 6. in 22. uro, a Žvab meni, da bi bil kmalu lahko odprt 24 ur. Po dograditvi začasne železniške postaje v neposredni bližini namestitvenega centra po Žvabovih besedah begunci v središče Šentilja ne prihajajo več, tako da župan meni, da posebnih ovir za ponovne obiske Avstrijcev ne bi smelo biti.

Napeto v Gradcu

O relativno gostem prometu poročajo tudi Avstrijci. Predstavnik štajerske deželne policije Leo Josefus je dejal, da je število osebnih vozil, motorjev in pešcev preseglo pričakovanja, vse to pa kaže na pomembnost starega mejnega prehoda, saj avtocestnega prebivalci na obeh straneh meje uporabljajo dokaj redko. Še vedno velja pravilo o obvezni identifikaciji potnikov, tovorna vozila pa bodo do preklica še naprej preusmerjena na avtocesto.

Na avstrijski strani mejnega prehoda v Špiljah so začasno prenehali postavljati 2,5 metra visoko zaščitno ograjo. Doslej so jo postavili poldrugi kilometer levo in desno od mejnega prehoda, dela pa bodo nadaljevali 11. januarja, ko bodo pripravljeni za sprejem do enajst tisoč beguncev na dan.

Strasti pa so se razplamtele v Gradcu, kjer v vojašnici načrtujejo azilni dom za 450 beguncev. Graški župan Siegfried Nagl je načrt zavrnil, a proti odločitvi notranje ministrice Johanna Mikl-Leitner nima protiorožja. Edina možnost bi bila nakup vojašnice, ki bi se je vojska tako in tako rada znebila, zato je župan že napovedal zbiranje 9,5 milijona evrov za odkup objekta.

Na Karavankah zavračajo tujce

Avstrijski varnostni organi so zaradi povečane stopnje ogroženosti države poostrili postopke registracije tujcev. Na vstopno točko Karavanke/Rosenbach so pripeljali tolmače, ki preverjajo, ali tujci res prihajajo iz držav, ki jih navajajo. Do danes so jih zavrnili 413. »Po ponovni registraciji smo včeraj avstrijskim organom predali 91 tujcev, ki so bili predhodno zavrnjeni. Dogaja pa se, da v naših postopkih tujci povedo pravo državljanstvo, ko pa jih pripeljemo avstrijskim varnostnim organom, skrivajo svoj pravi izvor,« je povedala vodja sektorja za odnose z javnostjo policije Vesna Drole.