Zapuščeno kopališče Tam bodo porušili

Namesto bazenov bo trava, občina išče investitorja, ki bi na tam postavil kopališče ali športni park.

Objavljeno
01. avgust 2012 17.01
KOPALISCE TAM
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Usoda nekdanjega simbola delavstva je zapečatena. Propadajoče kopališče Tam, katerega lastnica je Mestna občina Maribor (MOM) bodo porušili, bazene zasuli ter posadili travo.

Z MOM so sporočili, da so javno naročilo z zbiranjem ponudb oddali mariborskemu podjetju Avtoprevoz Gramet Trade, ki bo kopališko stavbo podrlo, bazene zasulo in posadilo travo za natanko 46.078,46 evra. Rok za izvedbo del je trideset dni po podpisu pogodbe.

Rušenje predvidoma septembra

Podžupan Milan Mikl zagotavlja, da bodo dela opravljena za ta znesek in zavrača namigovanja, da bo morda treba kasneje k pogodbi skleniti še kakšen aneks: »Niti približno. Ta, ki je bil izbran, dobro ve, da mora to narediti za takšen denar, drugače naj niti na začne.« Mikl predvideva, da se bo rušenje začelo že septembra.

Na kopališču Tam so se zadnji kopalci osvežili leta 2007, klavrni konec pa se je pred tem napovedoval že nekaj časa. Obiskovalcev je bilo vse manj, denarja za obnovo leta 1972 z udarniškim delom zgrajenega kopališča, ki so ga delavci Tama ga prostovoljno gradili celo ob sobotah, pa od nikoder.

Doslej en potencialni investitor

MOM se ja zato zdaj odločila urediti zapuščeno območje in ga po Miklovih besedah ponuditi morebitnim interesentom, ki bi želeli na istem mestu zgraditi bodisi športni park ali kopališče, nikakor pa ne industrijskih objektov ali parkirišča. En potencialni investitor je zanimanje že pokazal, pravi Mikl.

Na občini so opravili razgovore z več strokovnjaki, ali je možno s kopališčem Tam še kar koli narediti, poudarja Mikl, vendar je bil odgovor zmeraj enak. Kopališče je tako dotrajano, da mu ni rešitve. Zato je padla odločitev, da se območje uredi in pripravi za morebitnega investitorja.

Kopališče bi bilo najbolje obnoviti po etapah

MOM je sicer že pred leti vso pozornost usmerila v kopališče Mariborski otok, ki prav tako kliče po obnovi. Vendar ji doslej ni uspelo najti zasebnega partnerja, ki bi v obnovo investiral deset milijonov evrov. »Situacija je pač taka, ljudje na dobijo posojil,« pravi podžupan Mikl.

Zato na glas razmišlja, da bi bilo kopališče najbolje obnoviti po etapah, najprej morda kopališko stavbo, zatem še bazene. Zanimanje meščanov za hlajenje na Mariborskem otoku je namreč ogromno. Kopalcev je letos za slabih 40 odstotkov več kot lani in ob ugodnem vremenu se obeta rekord zadnjih let - 40.000 obiskovalcev.