Zaradi akcije Vsi na avtobus 
potnikov zdaj dvakrat več

Z akcijo Loško je ekološko je mestni potniški promet prijaznejši. Edinstvena novost je prenosljivost vozovnic.

Objavljeno
14. december 2011 09.09
Posodobljeno
14. december 2011 14.00
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
Škofja Loka – Medtem ko se drugod po Gorenjskem število potnikov na mestnih avtobusih zmanjšuje oziroma stagnira, se je na škofjeloških avtobusih v pol leta podvojilo. Predvsem po zaslugi akcije Vsi na avtobus.

Akcijo je v okviru projekta Loško je Ekološko škofjeloška občina skupaj z direkcijo za ceste in Alpetourom začela aprila. Takrat so mestni avtobusi od Podlubnika do Lipice začeli voziti bolj redno, vsakih 15 minut, vozni red avtobusov pa so uskladili z voznim redom vlakov. Občina je za prijaznejši mestni potniški promet v proračunu zagotovila 75.000 evrov. Cena enosmerne vozovnice se je z 90 centov pocenila na pol evra, poleg tega pa so prepolovili ceno družinske mesečne vozovnice, ki stane 15 evrov. Prenosljivost mesečnih in letnih vozovnic med družinskimi člani je edinstvena novost, ki je zdaj uveljavljena samo na mestni progi v Škofji Loki, so pojasnili na Alpetouru.

»Ko smo začeli akcijo, se je z mestnim avtobusom vsak dan vozilo 350 ljudi. Oktobra jih je bilo že 881, naš cilj pa ostaja tisoč potnikov vsak dan in verjamem, da nam bo ga kmalu uspelo doseči,« je bil te dni optimističen škofjeloški župan Miha Ješe. Dodal je, da je pozimi zaradi neugodnih vremenskih razmer na mestnih avtobusih potnikov ponavadi nekoliko več.

Koncesionar za opravljanje mestnih avtobusnih prevozov v vseh treh gorenjskih mestih je Alpetour. Na Jesenicah so mestni avtobusi leta 2010 prepeljali 374.295 potnikov, kar je poldrugi odstotek manj kot leto poprej, leta 2009 pa je bil padec števila potnikov, v primerjavi z letom poprej petodstoten.

V Kranju se je število potnikov podvojilo pred letom in pol, ko so občutno pocenili vozovnice. Zdaj se v gorenjski prestolnici, kjer se z avtobusi na dan pelje skoraj 4500 ljudi, število potnikov ne spreminja več, so pojasnili na Alpetouru.