Polarni mraz, burja in snežni nanosi

Tudi v prihodnjih dneh bo vztrajal mraz. Zaradi burje je zaprt predor Kastelec proti Ljubljani, priprto tudi koprsko pristanišče.

Objavljeno
26. februar 2018 09.17
jer Sneg, zima, motivi
Š. J., STA, L. Z.
Š. J., STA, L. Z.
Ljubljana – Slovenijo in tudi sosednje pokrajine je od severovzhoda dosegel zelo mrzel zrak. Predvidoma do četrtka bo zelo mrzlo, temperature se bodo spustile celo pod minus 15 stopinj Celzija, pod ničlo pa bodo ostajale tudi čez dan.

Meteorologi opozarjajo tudi na močno burjo  Sunki bodo danes lahko presegali sto kilometrov na uro, v torek in sredo pa bo burja oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od –5 do –9, po nižinah Primorske malo pod nič stopinj Celzija. V torek bo na Primorskem občasno delno jasno, drugod pretežno oblačno. Veter bo postopoma slabel.

Najnižje jutranje temperature bodo od –15 do –8, na Goriškem in ob morju okoli –5, najvišje dnevne od –4 do –9, po nižinah Primorske okoli 0 stopinj Celzija. V večjem delu Slovenije bo srednja dnevna temperatura pod –7 stopinj Celzija, kar je okoli deset stopinj manj, kot je povprečje za ta čas. Občutek mraza bo še stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem pa močna burja.

Predvidoma bo najhladneje v sredo s temperaturami tudi pod minus 15 stopinj Celzija, nato pa bo od četrtka dalje mraz popustil.

Rekordov ne bo

Zaradi oblačnega vremena meteorologi rekordno nizkih temperatur ne pričakujejo.

Temperaturnih rekordov to noč nismo dosegli, smo pa bili blizu, je pojasnil meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. V Ratečah se je ponoči temperatura spustila pod –20 stopinj Celzija, na Rogli je termometer pokazal –20,2, na Krvavcu pa –20,6 stopinje. Na Kredarici so namerili –27 stopinj Celzija. Najnižjo temperaturo na Kredarici so sicer izmerili v noči s 6. na 7. januar 1985, ko so namerili –28,3 stopinje.

Na severozahodu države bo danes še delno jasno, dopoldne se bo od vzhoda pooblačilo. »V južni Sloveniji bo danes rahlo snežilo, kakšna snežinka pa lahko pade tudi v osrednjih ali vzhodnih krajih,« je dejal Velkavrh. »Na Kočevskem in deloma Notranjskem ter Dolenjskem lahko zapade od pet do deset centimetrov puhastega snega,« je dodal.

»V sredo in četrtek pričakujemo mrzla jutra, ker bodo noči jasne in mirne, brez vetra,« je napovedal Velkavrh. V četrtek se bo čez dan od juga pooblačilo. »V četrtek popoldne bo od juga začelo snežiti, rahlo bo snežilo tudi ob morju,« je dodal. Postopno otoplitev lahko pričakujemo po četrtku. Zaradi oblačnosti bo petek bolj topel, temperature bodo okoli ničle.


Ptice naj bodo v teh dneh deležne vaše pomoči. Foto: Igor Modic/Delo

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Burja ovira promet

Močan veter ovira promet ponekod v Pomurju ter na Gorenjskem in Primorskem. Na primorski avtocesti med Uncem in Senožečami veter dela snežne nanose in je vidljivost zato slabša. Na cestah Postojna–Razdrto in Postojna–Pivka so zaradi tega tudi zastoji. Na prometnoinformacijskem centru priporočajo voznikom, naj vozijo z zmanjšano hitrostjo.

Na širšem območju Postojne pa tudi drugod po Sloveniji veter dela snežne nanose, vidljivost je slabša, zato je priporočljiva dodatna previdnost.

Zaradi burje je še vedno zaprta primorska avtocesta v predoru Kastelec proti Ljubljani. Za ves promet je obvoz po vzporedni cesti med Kastelcem in Kozino.

Aktualne razmere na slovenskih cestah lahko spremljate TUKAJ.


Zaradi močne burje je še vedno priprto koprsko pristanišče, tako da trenutno ni vplutij ali izplutij ladij. Po podatkih agencije za okolje so se v Istri sicer zbudili v za obmorske kraje neobičajno nizke temperature. Na letališču Portorož so tako namerili šest stopinj Celzija pod ničlo, poleg tega piha severovzhodnik s hitrostjo 29 kilometrov na uro, ki v sunkih doseže 50 kilometrov na uro.


Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Preden greste na pot, preverite ...

Ob napovedanem zelo mrzlem vremenu se morajo pred vključitvijo v promet vozniki še bolje pripraviti kot sicer v zimskih razmerah in voziti še bolj previdno. Mraz in slabo vreme namreč posežeta v delovanje motorja in mehanike ter vplivata na vidljivost, so opozorili na AMZS. Posebno skrb v mrzlem vremenu velja nameniti stanju akumulatorja in tekočinam v avtomobilu.

Na prihajajoče zelo nizke temperature se pripravljajo tudi zimske vzdrževalne službe po Sloveniji, ki bodo morale poseči po drugačnih posipnih materialih. Za temperature pod minus 22 stopinj Celzija se uporablja drobljenec. Tudi zimske službe voznike pozivajo k dodatni previdnosti in strpnosti v prometu.

Sicer pa za vse, ki se v zelo mrzlem vremenu gibljejo na prostem, ni odveč opozorilo o previdnosti. V mrazu so bolj ranljivi majhni otroci, starejši in kronični bolniki. Posebno skrb velja nameniti tudi živalim.

Mraz po Evropi terja smrtne žrtve

Izjemen mraz je zajel velik del Evrope. Iz Nemčije poročajo o najhladnejši noči te zime, v velikem delu države so namerili od 10 do 15 stopinj pod ničlo na najvišji gori Zugspitze pa minus 27 stopinj Celzija. Na Poljskem je zaradi neobičajno nizkih temperatur od petka umrlo že najmanj osem ljudi, od novembra pa skupno že najmanj 48, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ta konec tedna so ponekod po državi izmerili 20 stopinj pod ničlo, meteorologi pa svarijo, da se bo mraz nadaljeval, in ljudi pozivajo, naj pomagajo predvsem brezdomcem in starejšim. Dva brezdomca sta umrla tudi v Franciji.

Mraz in sneg ta teden pričakujejo tudi po vsej Veliki Britaniji. Zaradi vetra bo občutek mraza podnevi kot ob temperaturah med 10 do 15 stopinjami pod ničlo, kar britanski vremenoslovci primerjajo z občutki mraza na severu Norveške in na Islandiji.

Trije centimetri snega so zapadli celo v Rimu, ki tako kot ves preostali jug Evrope trpi zaradi neobičajnih temperatur.